
الگوهای مختلفی در نمودارهای بازار مالی وجود دارد که به طور گسترده در تحلیل تکنیکال استفاده می شود. با یادگیری این الگوها می توانید خود را برای معامله در بازارهای مالی آماده کنید. الگوهای هارمونیک یکی از انواع الگوهای هندسی در تحلیل تکنیکال است که با مطالعه آنها می توان حرکت قیمت را پیش بینی کرد. در ادامه این مقاله از سری مقالات آموزش الگوهای هارمونیک به انواع الگوهای هارمونیک می پردازیم.
معرفی الگوهای هارمونیک
در بازارهای مالی، قیمت سهام یا دارایی به طور مداوم در حال تغییر است. این تغییرات به صورت دوره ای تکرار می شوند. اگر به روند تکرار دوره در نمودار نگاه کنیم، متوجه ایجاد الگوهای هندسی خواهیم شد. یکی از انواع نقوش هندسی، نقوش هارمونیک است که بسیار پرطرفدار است.
الگوهای هارمونیک ساختار قیمتی خاص و متفاوتی هستند که با محاسبات فیبوناچی قابل تعیین هستند. این الگوها معمولا دارای 5 نقطه به نام XABCD هستند. شکل الگوهای هارمونیک مختلف با یکدیگر متفاوت است و هر کدام قوانین خاص خود را دارند. به همین دلیل، الگوهای هارمونیک یکی از دشوارترین انواع الگوها در تحلیل تکنیکال هستند. در قسمت های بعدی به معرفی انواع الگوهای هارمونیک و قوانین آنها می پردازیم.
به طور کلی، تکنیک های معاملاتی الگوی هارمونیک شباهت های زیادی با تکنیک هایی مانند الگوی سر و شانه دارند. چیزی که مدل های هارمونیک را خاص می کند این است که هر کدام محاسبات خاص خود را دارند. مبنای اصلی الگوهای هارمونیک حرکت قیمت در طول زمان است که از نسبت فیبوناچی و البته تقارن آنها برای تعیین آنها استفاده می کند. لازم به ذکر است که الگوهای هارمونیک در دو نوع صعودی و نزولی ظاهر می شوند. در زیر دلایلی که باعث اهمیت زیاد الگوهای هارمونیک می شوند را بیان می کنیم.
دلایل اهمیت الگوهای هارمونیک
همانطور که در بالا ذکر شد و همچنین در مقاله مربوط به الگوهای هارمونیک در وب سایت investopedia، الگوهای هارمونیک حرکت های آتی قیمت را پیش بینی می کنند. به همین دلیل است که آنها بسیار مهم هستند. تعیین قیمت و پیش بینی به شما کمک می کند تا زمان مناسبی را برای خرید یا فروش سهام بیابید. پیش بینی عمل قیمت در یک الگوی هارمونیک با یافتن الگوهایی با ابعاد مختلف و اعمال نسبت های مختلف فیبوناچی انجام می شود.
معاملاتی که بر اساس الگوهای هارمونیک باز می شوند، معمولاً محدوده قیمتی بسیار دقیقی دارند. همچنین عوامل مختلفی مانند زمان ورود به معامله، حد سود و زیان و … را تعیین می کنند.
یکی دیگر از دلایل اهمیت زیاد الگوهای هارمونیک این است که امکان استفاده از آنها در هر زمانی وجود دارد. از آنجایی که روند قیمت ها در بازارهای مالی به صورت دوره ای تکرار می شود و با تسلط بر الگوهای هارمونیک مختلف، معامله گر می تواند آن ها را بشناسد و از آنها بهره برداری کند.
ساختار الگوهای هارمونیک چیست؟
همانطور که در بالا در مقدمه الگوهای هارمونیک ذکر شد، این الگوها شامل 5 نقطه به نام XABC و در نهایت D. اکثر الگوهای هارمونیک دارای 5 نقطه هستند. اما برخی از آنها 4 نقطه نیز دارند که X جایی ندارد.
ساختار کلی الگوهای هارمونیک به این صورت است که نقطه ای به نام X تشکیل می شود و سپس پالسی به نام XA ایجاد می شود. سپس طی یک فرآیند اصلاحی به نقطه B می رسیم که پایه AB را تشکیل می دهد. بعد از این دو موج BC تشکیل می شود که پس از آن یک پایه اصلاحی به نام CD ایجاد می شود. تصویر زیر ساختار الگوهای هارمونیک را نشان می دهد.
انواع الگوهای هارمونیک
سپس به قسمت اصلی این مقاله می رویم: انواع الگوهای هارمونیک و نحوه تشخیص آنها!
به طور کلی الگوهای هارمونیک متعددی وجود دارد که هر کدام معنا و اطلاعات خاصی را منتقل می کنند. به طور کلی انواع نقوش هارمونیک به 7 الگو تقسیم می شوند که در ادامه به معرفی هر کدام از آنها می پردازیم.
مدل AB=CD
این الگو مهمترین و ساده ترین الگوی هارمونیک است که از 4 نقطه تشکیل شده است. اهمیت زیاد این مدل به این دلیل است که پایه اصلی بقیه مدل ها می باشد. از سوی دیگر، اگر بتوانید یک الگو را بفهمید و از آن استفاده کنید، یادگیری بقیه آسانتر خواهد بود.
در الگوی صعودی AB=CD، روند نزولی از نقطه A شروع می شود و روند صعودی از نقطه B معکوس می شود. نقطه C باید روی نسبت فیبوناچی 0.618 تا 0.786 خط AB باشد. حرکت بعدی به نقطه D یک اصلاح قیمت است که نقطه D را در نسبت 1.272 به 1.618 قرار می دهد. این مدل را کامل می کند. لازم به ذکر است که نقطه D شروع یک روند صعودی قوی است و زمان مناسبی برای ورود به معامله محسوب می شود.
در الگوی نزولی روند کاملاً برعکس است و از نقطه A به صورت صعودی به نقطه B می رسد. سپس از نقطه B به نقطه C یک روند نزولی وجود دارد. قیمت در این نقطه در نسبت 0.618 به 0.786 خط AB خواهد بود. حرکت نهایی قیمت از نقطه C به نقطه D به سمت بالا خواهد بود. انتهای الگوی نزولی AB=CD با قرار گرفتن نقطه D بر روی نسبت فیبوناچی 1.272 به 1.618 منطبق خواهد بود.
مدل گارتلی
نوع دیگری از مدل هارمونیک، مدل گارتلی است. برخلاف الگوی قبلی ab=cd، این الگو 5 نقطه دارد. یکی از راه های شناسایی این الگو توجه به شکل آن است. الگوی صعودی گارتلی به شکل حرف M است. اگر نوع نزولی آن بسیار شبیه حرف W باشد.
یک الگوی صعودی گارتلی با رشد قیمت از یک نقطه فرضی به نام X شروع می شود و در نقطه A به پایان می رسد. اصلاحی معادل 0.618 موج در خط XA خط AB را تشکیل می دهد. سپس شاهد افزایش قیمت از نقطه B به نقطه C خواهیم بود که نقطه C را در سطوح اصلاحی از 0.382 تا 0.886 نسبت به خط AB قرار می دهد. آخرین حرکت شامل کاهش قیمت در نسبت 1.272 به 1.618 موج قبل از میلاد خواهد بود که محل نقطه D را مشخص می کند. لازم به ذکر است که نقطه C باید در سطح اصلاحی 0.786 خط XA باشد. این نقطه به عنوان شروع مسیر صعودی قیمت شناخته می شود و زمان مناسبی برای ورود به معامله و کسب سود از آن است.
در مقابل، الگوی نزولی گارتلی از نقطه X به نقطه A با کاهش قیمت حرکت می کند. سپس یک اصلاح قیمت به سمت بالا نقطه B را مشخص می کند که نسبت 0.618 در خط XA خواهد بود. پس از آن، یک روند نزولی دوباره از نقطه B شروع می شود و با نسبت 0.382 به 0.886 در نقطه C به پایان می رسد. آخرین حرکت یک حرکت صعودی با نسبت 1.272 به 1.618 خواهد بود که در نهایت به نقطه D خواهد رسید. این زمان مناسب برای خروج از معامله است. زیرا پس از آن یک روند نزولی برای قیمت آغاز می شود.
درست در خفاش
الگوی خفاشی یا الگوی BAT یکی از محبوب ترین انواع الگوهای هارمونیک است که از نظر ظاهری بسیار شبیه به الگوی گارتلی است. تفاوت بین این دو نسبت نقاط فیبوناچی است.
الگوی خفاش صعودی با افزایش قیمت از نقطه X به نقطه A به پایان می رسد. از نقطه A، یک اصلاح قیمت رخ داده است که باعث می شود نقطه B در 0.382 تا 0.5 خط XA قرار گیرد. سپس دوباره یک روند صعودی وجود دارد که نقطه C را در نسبت فیبوناچی از 0.382 تا 0.886 موج AB تشکیل می دهد. سپس یک اصلاح قیمت برای بار دوم اتفاق می افتد و نقطه D موج BC از نسبت فیبوناچی 1.618 به 2.618 را ایجاد می کند. همچنین محل نقطه D بر روی نسبت 0.886 موج XA خواهد بود. آخرین نکته نشان می دهد که یک روند صعودی قوی در شرف شروع است و زمان خوبی برای ورود به معامله است.
در مدل BAT از بالا به پایین، دقیقاً همان اعداد و نسبت ها حفظ می شود. با این تفاوت که خطوط XA و BC نزولی و خطوط AB و CD صعودی هستند. این قانون برای همه انواع الگوهای فیبوناچی معتبر است.
الگوی پروانه
این الگو یکی از الگوهای هارمونیک است که درست مانند الگوی خفاش و الگوی گارتلی، شکل نزولی آن شبیه حرف M و شکل نزولی آن بسیار شبیه به حرف W است.
حرکت رو به بالا از نقطه X به نقطه A شروع یک الگوی پروانه است. در ادامه روند اصلاحی، نقطه A به B می رسد که در نسبت فیبوناچی 0.786 در خط XA خواهد بود. پس از آن، یک روند صعودی دوباره شروع می شود و نقطه C را با نسبت اصلاحی از 0.382 تا 0.886 در خط AB نشان می دهد. حرکت نهایی در الگوی ملخ صعودی اصلاحی است که به نقطه D ختم می شود. این نقطه بر روی نسبت اصلاحی موج 1.618 به 2.618 قبل از میلاد شکل می گیرد و نشان دهنده آغاز یک روند صعودی مناسب برای خرید دارایی و ورود به معامله است. در واقع این زمان مناسب برای انجام معاملات است و می تواند سود خوبی به همراه داشته باشد.
توجه داشته باشید که الگوی روند نزولی دقیقا برعکس روند صعودی است.
مدل مزخرف
الگوی زشت نوع دیگری از الگوهای هارمونیک است که معمولاً در دو نوع صعودی و نزولی وجود دارد. شکل صعودی این الگو به این صورت است که از نقطه X قیمت با افزایش روبرو می شود و به خط A ختم می شود. سپس یک اصلاح قیمت انجام می شود و نقطه B در نسبت فیبوناچی از 0.382 تا 0.618 در خط XA ظاهر می شود. سپس روند دوباره افزایش می یابد و در نهایت به نقطه C با نسبت 0.382 به 0.886 در خط AB می رسد. از نقطه C یک تصحیح انجام می شود و نقطه D در سطح تصحیح از خط 2.618 تا 3.618 قبل از میلاد ظاهر می شود. این زمان فرصت خوبی برای خرید سهام و انجام معامله است.
در الگوی خرچنگ خرسی روند از نقطه فرضی X به شکل نزولی شروع می شود و نقطه A را نشان می دهد سپس روند صعودی شروع می شود و نقطه B را تشکیل می دهد که در نسبت فیبوناچی 0.318 به 0.618 در خط XA قرار دارد. سپس روند دوباره کاهش می یابد و نقطه C را در نسبت 0.382 به 0.886 موج AB قرار می دهد. در مرحله آخر نقطه D پس از یک روند صعودی ظاهر می شود که در نسبت 2.618 به 3.618 است. این زمان بهترین فرصت برای فروش دارایی و خروج از معامله است. زیرا پس از آن روند نزولی آغاز می شود.
الگوی رمز یا سایفر
الگوی رمز ششمین الگوی هارمونیک است که نوع صعودی آن شبیه حرف M انگلیسی و نوع نزولی آن مشابه حرف W در الفبای انگلیسی است.
الگوی صعودی رمز از نقطه فرضی X شروع می شود و با افزایش قیمت به نقطه A می رسد. پس از آن روند کاهش یافت و در طی اصلاح به نقطه B در نسبت 0.382 به 0.618 موج XA رسید. سپس دوباره با یک روند صعودی قیمت، نقطه C ظاهر شد که در نسبت فیبوناچی 1.272 به 1.414 موج AB قرار دارد. سپس نوبت به شروع مجدد اصلاح قیمت می رسد و نقطه D ظاهر می شود، بنابراین می توانیم این نقطه را در نسبت 1.272 به 2 موج قبل از میلاد ببینیم. این زمان خوبی برای ورود به تجارت خواهد بود. بنابراین، اگر مطمئن هستید، می توانید وارد معامله شوید و سود خود را به دست آورید.
الگوی رمز نزولی نیز یکسان است. با این تفاوت که روند صعودی و نزولی با یکدیگر حرکت می کنند. اما اعداد یکسان خواهد بود.
الگوی کوسه
آخرین مدلی که در این مقاله به آن خواهیم پرداخت مدل SHARK است. این الگو به دلیل شباهت آن به باله کوسه به این نام خوانده می شود.
در الگوی کوسه گاو نر، ابتدا شاهد افزایش قیمت از نقطه X فرضی خواهیم بود تا زمانی که این رشد در نقطه A متوقف شود. سپس یک اصلاح قیمت رخ می دهد و روند از نقطه A به نقطه B کاهش می یابد. نقطه B در نقطه A قرار می گیرد. نسبت اصلاح فیبوناچی از 0.382 به 0.786 در خط XA. سپس روند صعودی دوباره شروع می شود و در نقطه C به پایان می رسد. این نقطه در سطح اصلاحی از 1.13 تا 1.618 خط AB خواهد بود. در مرحله آخر، روند تصحیح از سر گرفته می شود و نقطه D در نسبت 1.618 به 2.24 موج قبل از میلاد حرکت می کند. پس از نشان دادن نقطه D، یک روند صعودی قوی شروع می شود که زمان مناسبی را برای خرید و ورود به معامله به شما می دهد.
در الگوی کوسه نزولی نیز همین قانون حفظ می شود (البته برعکس).
آخرین کلمه
در این مقاله به معرفی الگوهای هارمونیک مختلف در تحلیل تکنیکال پرداخته ام. برای شرکت در دوره آموزشی الگوی هارمونیک می توانید به صفحه دوره مراجعه نمایید. کدام یک از تکنیک های تحلیل تکنیکال را پیشنهاد می کنید؟ انتخاب خود را به همراه دلیل در قسمت نظرات ارسال کنید.