منو سایت

اینترنت اشیا چیست؟ کاربردهای IOT

 تاریخ انتشار :
/
  وبلاگ
اینترنت اشیا چیست؟ کاربردهای IOT

آیا تا به حال به این فکر کرده اید که با کمترین مداخله انسانی، تنها با استفاده از حسگرها و داروخانه، می توان اطلاعات را در فضای ابری جابجا کرد و حتی طبقه بندی کرد؟ اتصال دنیای فیزیکی و دیجیتال بدون دخالت انسان هیجان انگیز و جالب به نظر می رسد، درست است؟

اینترنت اشیا (IoT) این شرایط را برای بشریت در قرن بیست و یکم فراهم کرده است. در این مقاله به کاربردهای اینترنت اشیا و همچنین آینده پیش روی آن پرداخته ایم. خواندن این مقاله به شما کمک می کند تا با یکی از خلاقانه ترین فناوری های دیجیتال، اینترنت اشیا آشنا شوید. تا پایان این مقاله با ما همراه باشید تا توضیح دهیم اینترنت اشیا یا IOT چیست و شما را با کاربردهای آن آشنا کنیم.

اینترنت اشیا چیست؟

اینترنت اشیاء یا IOT که مخفف عبارت اینترنت اشیا است، یک سیستم منظم برای اتصال اشیا به یکدیگر از طریق اینترنت است و کاربرد اصلی آن جمع آوری، پردازش و انتقال داده است. در واقع فرآیند اتصال اشیاء فیزیکی به اینترنت و برقراری ارتباط با یکدیگر از این طریق را می توان فناوری جدیدی به نام اینترنت اشیا دانست. این رابطه می تواند شامل تعداد فوق العاده ای از اشیاء با اشکال و اندازه های مختلف و با کاربردهای متفاوت باشد. با استفاده از این فناوری می توان انواع خودروها، ساعت های هوشمند، وسایل گرمایشی و سرمایشی، تجهیزات پزشکی و حتی تجهیزات ورزشی را به هم متصل کرد.

اینترنت اشیا به هر سیستم و مجموعه ای از دستگاه های فیزیکی اطلاق می شود که می تواند داده ها را از طریق شبکه و با دخالت انسان پردازش و انتقال دهد. این فرآیند با اتصال چیزها به اینترنت از طریق سنسورهای مختلف امکان پذیر می شود. در یک مثال واضح تصور کنید که برای چند روز به یک سفر می روید و هنگام بازگشت نگران دمای خانه هستید. در این شرایط، فناوری اینترنت اشیا به شما کمک می کند تا با اتصال سیستم گرمایش خانه خود به یک سنسور خاص، اقدامات لازم را برای تنظیم دما انجام دهید.

اصولاً هر شیئی که بتوان برای آن IP خاصی در نظر گرفت و از طریق آن داده ها را انتقال داد در سیستم اینترنت اشیا گنجانده می شود. امروزه سازمان ها در سراسر صنایع به طور فزاینده ای از اینترنت اشیا برای افزایش بهره وری و عملکرد بهتر استفاده می کنند.

تاریخچه اینترنت اشیا

تاریخچه اینترنت اشیا

اصطلاح اینترنت اشیا اولین بار توسط کوین اشتون مطرح شد. با این حال، در اوایل دهه نود و قبل از اینکه اشتون این اصطلاح را ابداع کند، چیزهایی مانند تسترها، دوربین ها و حتی دستگاه های قهوه ساز متصل به اینترنت را دیدیم. قبل از آن، در دهه 1980، اولین دستگاه اینترنت اشیا توسط دانشجویان دانشگاه کارنگی ملون اختراع شد. هدف اصلی دانش آموزان این بود که با نصب میکرو سوئیچ در دستگاه مربوطه، اطلاعاتی در مورد تعداد و دمای بطری های نوشابه دریافت کنند.

از زمان ظهور این فناوری در سال 1999 تا سال 2011 که به عنوان یک فناوری نوظهور به ثبت رسید، شاهد شتاب فزاینده ای در رشد آن بوده ایم. امروزه بیش از 50 درصد از دستگاه ها و اشیاء جهان توسط فناوری اینترنت اشیا به هم متصل شده اند.

اینترنت اشیا چگونه کار می کند؟

نحوه کار دستگاه های اینترنت اشیا علیرغم عملکرد متفاوت آنها به طور کلی مشابه است. اتصال چندین شی فیزیکی به یکدیگر از طریق اپلیکیشن ها و حسگرهای خاص و انتقال و پردازش تصاویر و اطلاعات در فضای ابری، وظیفه اصلی دستگاه های مجهز به این فناوری است. همه این دستگاه ها به صورت جداگانه دارای یک پردازنده یکپارچه، یک آداپتور شبکه و یک آدرس IP هستند و معمولاً با اتصال به سرور پیکربندی می شوند.

مراحل کار در دستگاه IoT به شرح زیر است:

  • در ابتدا دستگاه ها مجهز به حسگر مخصوص جمع آوری اطلاعات هستند.
  • سپس داده های جمع آوری شده توسط حسگرها در فضای ابری پردازش می شود.
  • در نهایت اطلاعات پردازش شده از طریق اپلیکیشن یا وب سایت به سایر نهادها منتقل می شود.

جالب بود؛ نه؟ اگر تجربه استفاده از اینترنت اشیا در زندگی روزمره خود را دارید، لطفاً آن را با ما به اشتراک بگذارید.

برنامه های کاربردی اینترنت اشیا

برنامه های کاربردی اینترنت اشیا

تاکنون مشاهده کرده اید که با اتصال دستگاه ها می توانیم اطلاعات مربوط به آنها را ضبط، جمع آوری و پردازش کنیم. این دستگاه ها می توانند فرآیندهای مختلفی را از طریق یادگیری ماشینی و مکانیسم های پیچیده و جالب انتقال داده طی کنند. اگر نمی دانید سیستم یادگیری ماشینی چیست، پیشنهاد می کنیم مقاله یادگیری ماشینی چیست از وبلاگ Punisha را مطالعه کنید.

در حال حاضر، میلیاردها دستگاه متصل به اینترنت در سرتاسر جهان وجود دارد که روزانه مقادیر زیادی داده را جمع‌آوری و پردازش می‌کنند.

کاربرد اینترنت اشیا در زندگی روزمره

حتی در حال حاضر، می توانید استفاده از فناوری اینترنت اشیاء را در زندگی روزمره خود مشاهده کنید. درب هایی که به صورت خودکار باز و بسته می شوند، شیرهای آب هوشمند در مراکز مختلف، سیستم روشنایی اتوماتیک و سیستم قفل پیشرفته تنها نمونه هایی از استفاده از اینترنت اشیا در زندگی روزمره است که علاوه بر کمک به صرفه جویی در زمان و هزینه، در استفاده بهینه از انواع مختلف انرژی، اثر مثبت آن قابل مشاهده است. علاوه بر این، تلاش برای افزایش استفاده از این فناوری در سطح شهر برای مدیریت ترافیک شهری، مدیریت پسماند و پسماند و حتی کنترل برق شهری از جمله کاربردهای تحقق یافته این فناوری است. یک مثال عینی از اینترنت اشیا برای ما، خاموش و روشن شدن خودکار روشنایی الکتریکی در فواصل زمانی معین است.

کاربرد اینترنت اشیا در صنایع

با توجه به اینکه روزانه حجم عظیمی از اطلاعات در صنایع مختلف منتقل می شود، اینترنت اشیا با تمرکز قوی بر ارتباطات ماشین به ماشین (M2M) می تواند پردازش و طبقه بندی این اطلاعات را انجام دهد. اینترنت اشیا در صنعت با نام IIoT شناخته می شود و در صنایع مختلف کاربرد دارد.

اینترنت اشیا در صنعت کشاورزی

یکی از صنایعی که پتانسیل بالایی برای رشد و توسعه از طریق اینترنت اشیا دارد، صنعت کشاورزی است. تجهیز تجهیزات مزرعه به اینترنت اشیا و هوشمندسازی آن می تواند کمک بزرگی در بهینه سازی مصرف آب و صرفه جویی در وقت و هزینه کشاورزان باشد. یکی از نمونه های بارز کاربرد اینترنت اشیا در کشاورزی، صنعت آبیاری قطره ای هوشمند است که امروزه در کشورهای پیشرفته دنیا شاهد آن هستیم.

استفاده از IOT در حمل و نقل شهری

صنعت حمل و نقل عمومی نیز از دیگر صنایعی است که با کمک اینترنت اشیا می توان آن را متحول کرد. مشاهده رفتار شهروندان در هنگام تردد و همچنین بررسی عوامل ایجاد آن در ساعات مختلف شبانه روز به مدیریت بهینه ترافیک کمک می کند. علاوه بر این، هوشمندسازی خودروها و استفاده از سیستم‌های هوش مصنوعی در آن‌ها به شهروندان کمک می‌کند تا با آگاهی از مسیرها، مسافت و زمان باقی‌مانده، رانندگی بهینه‌ای داشته باشند. مثال واضح و ملموس استفاده از اینترنت اشیا در حمل و نقل، برنامه های تاکسی اینترنتی است.

کاربرد اینترنت اشیا در پزشکی

شما همچنین می توانید از مزایای اینترنت اشیا در صنعت پزشکی و مراقبت های بهداشتی بهره مند شوید. پزشکان می توانند علائم حیاتی بیمار خود را با استفاده از دستگاه های مجهز به حسگر بدون نیاز به حضور در بیمارستان بررسی کنند. علاوه بر این، استفاده از این فناوری در بخش‌های مراقبت‌های ویژه بیمارستانی می‌تواند منجر به نجات جان بیماران بدحال شود. این موارد تنها نمونه هایی از کاربرد اینترنت اشیا در صنعت سلامت انسان است.

توسعه پایدار شهری و هوشمندسازی، آموزش هوشمند، اختراع خودروهای اتوماتیک، بهینه سازی مدیریت آب و پسماند از دیگر کاربردهای اینترنت اشیا است.

تفاوت بین اینترنت اشیا و اینترنت همه چیز (IoE)

اگرچه اصطلاح اینترنت اشیا همچنان بدیع و جدید به نظر می رسد، اما در دنیای بزرگ دیجیتالی با مفهوم بزرگتری نیز روبرو هستیم که تحت عنوان فناوری IoE به ما ارائه می شود. اما تفاوت این مفاهیم چیست و چگونه از یکدیگر متمایز می شوند؟

ایده اصلی فناوری اینترنت اشیا، استفاده روزمره از محصولات و اشیاء متصل به اینترنت است تا مفیدتر باشند. در واقع اینترنت اشیا یک اصطلاح کامپیوتری است که به اتصال اینترنتی دو جسم فیزیکی از طریق اینترنت اشاره دارد.

اما اینترنت همه چیز شامل چارچوب ارتباطی گسترده تری است که اینترنت اشیا را می توان بخش اصلی و اساسی آن در نظر گرفت. در واقع می توان گفت که مفهوم اینترنت اشیا به عنوان ادامه تکامل اینترنت اشیا ظهور کرده است و می توان آن را جایگزین آن در آینده دانست.

در اینترنت اشیا، فرآیند پردازش و انتقال داده ها از طریق اشیا با حداقل دخالت انسان صورت می گیرد و می توان این فرآیند را نوعی اتوماسیون در نظر گرفت. با این حال، در اینترنت اشیا، معمولاً داده ها در حین پردازش طبقه بندی می شوند. این شرایط معمولاً با زمانی مرتبط است که شرکت های بزرگ با کلان داده یا داده های ابری مواجه می شوند. اگر می خواهید در مورد آن بیشتر بدانید، مقاله Big Data چیست؟

اما اینترنت اشیا به کجا می رود و آینده آن چیست؟

آینده اینترنت اشیا

آینده اینترنت اشیا

تنها در چند سال گذشته شاهد تغییرات قابل توجهی در قابلیت ها و امکانات ارائه شده توسط اینترنت اشیا بوده ایم. فکر کردن به اینکه آینده اینترنت اشیا چگونه خواهد بود، هیجان انگیز است. برآوردها حاکی از آن است که تا سال 2030، بیش از 24 میلیارد دستگاه به فناوری اینترنت اشیا مجهز خواهند شد.

فرصت های شغلی فراوانی که همزمان با گسترش این فناوری ایجاد خواهد شد بی شمار خواهد بود. در حال حاضر بیش از 13 درصد از مشاغل جهان از اینترنت اشیا استفاده می کنند. قطعا یکی از دیدگاه های مرتبط با استفاده از اینترنت اشیا، بهبود وضعیت کاری در جوامع خواهد بود.

شهرهایی را تصور کنید که ماشین ها به طور خودکار در آن تردد می کنند. هوشمندی شهرها و نوعی پذیرش این فناوری توسط شهرداری ها می تواند چشم اندازی جالب از جوامع بشری را در چند سال آینده برای ما ایجاد کند.

گسترش استفاده از هوش مصنوعی که به ویژه به اینترنت اشیا مربوط می شود، می تواند داده های عظیمی را در اختیار افراد و نهادها قرار دهد. تجزیه و تحلیل پیشرفته این داده ها از طریق یادگیری ماشین، بینش های جالبی را در اختیار کسب و کارها قرار می دهد که می توانند از آنها برای سودآوری و فرصت های توسعه استفاده کنند. بنابراین رشد کسب و کار در صورت استفاده بهینه از فناوری اینترنت اشیا یکی دیگر از چشم اندازهای آینده آن است.

به نظر شما این فناوری چه دیدگاه متفاوتی به زندگی انسان خواهد افزود؟

نتیجه

همانطور که می بینید اینترنت اشیا به طور مداوم در حال پیشرفت است و دانشمندان در این زمینه به روش های مختلف در حال آزمایش و استفاده از آن هستند. بر اساس آمار، ارزش بازار جهانی اینترنت اشیا در سال 2019 به بیش از 250 میلیارد دلار رسید و پیش بینی می شود تا پایان سال 2027 با نرخ 25 درصد رشد کند. با این اشاره می توان اینترنت اشیا را یکی از فناوری هایی دانست که پتانسیل بالا برای کار و درآمد؛ به شرطی که برای آن برنامه و هدفی داشته باشید.

آیا می خواهید شغل آینده خود را در این زمینه انتخاب کنید؟ برنامه ریزی کردی؟ تجربه خود را در این زمینه با ما و کاربران به اشتراک بگذارید. از اینکه تا پایان این مقاله همراه ما بودید متشکریم. امیدوارم که این به سوالات شما پاسخ داده باشد.

4.4/5 – (9 امتیاز)