بازاریابی ایمیلی یکی از روش های مقرون به صرفه و مناسب برای جلب اعتماد مشتریان و ارائه خدمات است. اگر در دنیای دیجیتال مارکتینگ کار می کنید، دانستن و استفاده از ایمیل مارکتینگ برای کسب و کار آنلاین شما ضروری است. یکی از بزرگترین مزایای آن برقراری ارتباط با مشتریان همزمان با فشار دادن دکمه ارسال است!
اما بازاریابی ایمیلی دقیقا چیست؟ در این مقاله قصد داریم شما را با ایمیل مارکتینگ، کاربرد آن و نحوه موفقیت در این حرفه آشنا کنیم.
بازاریابی ایمیلی به چه معناست؟
بازاریابی ایمیلی به معنای ترویج تجارت، ارائه محصولات و جذب و گسترش روابط مشتری با استفاده از پست الکترونیکی (ایمیل) است. این روش به بازاریابی مستقیم معروف است. زیرا شما مستقیماً با مردم ارتباط برقرار می کنید و آنها را به خرید یا بازدید از محصول، ویدئو، مقاله و غیره دعوت می کنید. ایمیل مارکتینگ یکی از ابزارهای دیجیتال مارکتینگ است که با رشد کسب و کار اینترنتی و استفاده از شبکه های اجتماعی مختلف جایگاه ویژه ای را به خود اختصاص داده است. بازاریابی ایمیلی با سازگاری و انعطاف پذیری خود، به افراد اجازه می دهد تا طیف گسترده ای از محتوا مانند فیلم ها، عکس ها، مقالات، لینک ها و موارد دیگر را ارسال کنند.
ارائه خدمات گسترده و مقرون به صرفه توجه و محبوبیت این ابزار دیجیتال مارکتینگ را به خود جلب کرده است. برای ارائه بخش کوچکی از اپلیکیشن ها و خدمات ایمیل مارکتینگ می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- یک خبرنامه ایمیل بفرستید
- ارسال فاکتور خرید
- تبریک و خوش آمدگویی به کاربران جدید
- اطلاع از محصولات جدید یا تخفیف ها و کمپین ها
- نظرخواهی از مشتریان درباره محصولات و خدمات دیگر
- و…
تاریخچه بازاریابی ایمیلی
گری ترک از Digital Equipment Corporation اولین کسی بود که در سال 1978 به 400 مشتری ایمیل ارسال کرد. با اولین قدم خود در دنیای بازاریابی ایمیلی، او 13 میلیون دلار سود به دست آورد. بعد از این کار، گری تورک به عنوان پدر اسپم در جهان شناخته شد. برای آشنایی بیشتر با ایمیل های اسپم، پیشنهاد می کنیم مقاله ایمیل های اسپم چیست؟
البته او را به دلیل هدف گذاری و برنامه ریزی از قبل برای ارسال ایمیل، پدر ایمیل مارکتینگ می دانند.
تا اواخر دهه 1990، بیشتر شرکت ها از بازاریابی حضوری یا تلفنی برای ارائه خدمات و فروش استفاده می کردند. اما با معرفی اینترنت و دسترسی بیشتر مردم به آن، بازاریابی و ارتباطات وارد عصر جدیدی شد. Hotmail اولین سرویس ایمیل رایگانی بود که مردم از آن استفاده کردند. اندک اندک صندوق ورودی افراد مملو از ایمیل های تجاری و تبلیغاتی شد. داشتن ایمیل های خالی و بی هدف، تبلیغات زیاد، آزار و اذیت و غیره. باعث نارضایتی کاربران ایمیل شد.
به همین دلیل اولین قانون در سال 1998 ایجاد شد. در این قانون تمامی ایمیل هایی که با هدف ایمیل مارکتینگ برای افراد ارسال می شوند باید دارای قابلیت انصراف باشند. در این قابلیت، افراد این امکان را دارند که از دریافت هرزنامه یا ایمیل های مزاحم خودداری کنند.
پس از تصویب این قانون بسیاری از مشاغل با مشکل مواجه شدند و این قانون به نتیجه مطلوب نرسید. به همین دلیل در سال 2003 قانون جدیدی به نام Can Spam به تصویب رسید. با وضع این قانون، کاربران می توانند از ارسال مجدد ایمیل جلوگیری کنند
با گذشت زمان و تکامل در اینترنت و بازاریابی آنلاین، مردم شروع به یادگیری استفاده اساسی و هدفمند از بازاریابی ایمیلی کردهاند. افراد با تعریف هدف خود شروع به تهیه ایمیل برای برندسازی، بازاریابی، برآورده کردن نیازهای مشتری و غیره می کنند. البته هدف نهایی افراد دستیابی به یک کسب و کار موفق با درآمد بالا است.
مزایای بازاریابی ایمیلی
کاربرد و هدف اصلی ایمیل مارکتینگ در برندسازی، معرفی برند، حفظ مشتریان قدیمی، جذب مشتریان جدید، اطلاع رسانی به محصولات، تشویق به خرید و غیره است. به همین دلیل است که بازاریابی ایمیلی نقش اساسی در استراتژی بازاریابی شما دارد. مزایای این ابزار پرکاربرد عبارتند از:
ROI خوب
به طور کلی نرخ بازگشت سرمایه عبارت است از میزان سود دریافتی در ازای هزینه ها. یکی از ویژگی های ایمیل مارکتینگ این است که به شما امکان می دهد بازده سرمایه خود را به طور دقیق محاسبه کنید. اگر بازاریابی ایمیلی را به صورت حرفه ای و اصولی با هدفی خاص در کسب و کار خود اعمال می کنید. قطعا از بازده سرمایه گذاری بالایی بهره مند خواهید شد.
صرفه جویی در هزینه
علاوه بر ROI قابل پیش بینی بازاریابی ایمیلی، می توانید با کمترین هزینه به بهترین نتیجه دلخواه خود برسید.
اثر سریع
یکی دیگر از مزایای این ابزار دیجیتال مارکتینگ، کار آسان، ارسال در کمترین زمان و همچنین کارایی سریع است. ارسال تخفیف و پیشنهاد ویژه، خرید و استرس ناشی از تمام شدن تخفیف یا FOMO نمونه هایی از تاثیرات سریع این بازاریابی است.
توانایی تجزیه و تحلیل رفتار و عملکرد مشتری
با نظارت بر پیوندهایی که کلیک شده اند، تعداد ایمیل هایی که باز شده اند، کدام محتوا یا محصول برای مشتری جذاب تر بوده و به کدام CTA پاسخ داده شده است، می توانید آنها را تجزیه و تحلیل و بهبود دهید و به رشد کسب و کار آنلاین خود کمک کنید. بهترین راه برای انجام این کار استفاده از تست A/B است.
عملکرد روشن
امکان سفارشی سازی ایمیل از فرستنده و همچنین انتخاب و سفارشی سازی ایمیل های دریافتی مرتبط با نیاز و علایق مشتری!
معایب بازاریابی ایمیلی
اگرچه ایمیل مارکتینگ مزایای زیادی دارد، اما هیچ ابزار دیجیتال مارکتینگ کامل نیست! از معایب ایمیل مارکتینگ می توان به موارد زیر اشاره کرد:
هرزنامه ها
گاهی اوقات ایمیل هایی که مستقیما ارسال می شوند می توانند به اسپم بروند. یا برخی افراد بر اساس نارضایتی خود از ایمیل یا به دلیل آزاردهنده بودن آن را اسپم می کنند. بنابراین برای جلوگیری از آسیب رساندن به برند، برای رسیدن به موفقیت و درآمد، باید بهترین رفتار و عملکرد را برای جلب رضایت مشتری از خود نشان دهید.
گزینه عدم ارسال ایمیل
ایمیل هایی که دارای نقاط ضعف و اشکال در طراحی و محتوا هستند توسط نرم افزار خاصی فیلتر شده و به کاربران تحویل داده نمی شوند. برای جلوگیری از این مشکل، باید هر کاری که می توانید برای ایجاد محتوای عالی انجام دهید.
از دست دادن مشتری
ارسال مکرر و مداوم باعث عصبانیت و حتی لغو اشتراک می شود. سعی کنید با ارسال ایمیل در زمان های مشخص و همچنین به طور مداوم با مشتری ارتباط برقرار کنید. نکته دیگر مربوط به نوع محتوا است; از محتواهای متنوع استفاده کنید و فقط به فکر فروش محصولات نباشید. به عنوان مثال، آموزش و یادگیری نکات جدید یک ایده پرکاربرد است.
راز موفقیت در بازاریابی ایمیلی
یکی از مطمئن ترین راه ها برای موفقیت در بازاریابی ایمیلی، تجزیه و تحلیل نتایج و بهینه سازی ایمیل است. داده ها و اطلاعات مربوط به رفتار و عملکرد مشتری و یافتن جایگاه آنها در قیف بازاریابی، کلید اصلی رشد و شکوفایی ابزارهای دیجیتال مارکتینگ است و نقش موثری در دستیابی به نتیجه مطلوب ایفا می کند. همچنین می توانید با بررسی و تجزیه و تحلیل شاخص های ایمیل مارکتینگ گام بزرگی به سوی موفقیت بردارید. مهمترین شاخص ها عبارتند از:
نرخ کلیک کنید
نرخ کلیک یا CTR تعداد کلیک روی لینک ها یا دکمه ها است. با استفاده از این نشانگر، می توانید عملکرد هر ایمیل را به صورت جداگانه بررسی کنید. همچنین، این معیار یکی از فاکتورهای مهم برای بررسی در تست A/B است.
نرخ ترک تحصیل
نرخ پرش تعداد ایمیل هایی را نشان می دهد که بر اساس شرایط مختلف که به دلایل مختلفی مانند صندوق ورودی پر، آدرس نامعتبر، آدرس غیرفعال و غیره اتفاق می افتد، کلیک یا باز نمی شوند.
نرخ تبدیل
وقتی یک ایمیل دارای یک فراخوان برای اقدام یا CTA است، فرستنده از کاربر می خواهد که اقدامی مانند خرید، دانلود و غیره انجام دهد. نرخ تبدیل، تعداد کلیکهای روی CTA را نشان میدهد.
نرخ اشتراک/لغو اشتراک
این نشانگر تعداد کاربرانی را نشان می دهد که به هر دلیلی عضو لیست هدف شما می شوند یا اشتراک خود را از دریافت ایمیل لغو می کنند.
علاوه بر شاخص های ایمیل مارکتینگ، عوامل دیگری نیز در رشد و جلب اعتماد مشتریان موثر است:
- تعریف هدف بازاریابی ایمیلی
- شناسایی مخاطبین (افراد تماس و مشتریان)
- تولید محتوای جذاب
- دعوت به تعامل (استفاده از CTA مناسب)
- تست، بهبود و به روز رسانی
- ارائه خدماتی غیر از فروش به مصرف کنندگان
- عملکرد منظم و مستمر
سرانجام
بازگشت سرمایه، ارزان بودن، ارتباط سریع و همزمان و بسیاری دیگر از کاربردهای بازاریابی ایمیلی باعث استفاده جهانی از این ابزار دیجیتال مارکتینگ شده است. امروزه با استفاده از شبکه های اجتماعی مختلف، ایمیل مارکتینگ همچنان جایگاه خود را حفظ کرده و نتایج خوبی را برای کاربران خود به ارمغان می آورد.
ارائه اصولی و خلاقانه شما در رسیدن به موفقیت و همچنین درآمدزایی بالا موثر است. شما می توانید با استفاده از استراتژی های بازاریابی ایمیلی، نظارت بر داده ها و تجزیه و تحلیل رفتاری به شناخت برند خود کمک قابل توجهی کنید. بنابراین از هم اکنون به فکر شروع و بهبود بازاریابی ایمیلی خود باشید.