
اگر کلمه جاوا اسکریپت را بارها شنیده اید اما معنی آن را نمی دانید، در ادامه این مقاله با ما همراه باشید. در این مقاله به سوالات زیر پاسخ خواهیم داد: جاوا اسکریپت چیست؟ کاربردهای آن چیست؟ چگونه کار می کند و مزایا و معایب آن چیست؟ علاوه بر این، به طور کلی مفاهیمی مانند چارچوب و کتابخانه را بررسی خواهیم کرد و در نهایت خواهیم گفت که تفاوت جاوا و جاوا اسکریپت چیست و هر کدام چه کاربردی دارند.
برنامه نویسی به چه معناست و چه ربطی به جاوا اسکریپت دارد؟
قبل از پاسخ به سوال جاوا اسکریپت چیست، ابتدا توضیح خواهیم داد که برنامه نویسی چیست و به چه معناست.
برنامه نویسی برای برقراری ارتباط بین انسان و ماشین استفاده می شود. در واقع برنامه نویسی یک زبان مشترک بین انسان و ماشین است و انسان ها برای تعامل با ماشین ها باید از زبان های برنامه نویسی استفاده کنند. جاوا اسکریپت نیز یک زبان برنامه نویسی است که می خواهیم در این مقاله به آن بپردازیم. بنابراین، اگر به دنبال استخدام یک برنامه نویس هستید، این مقاله به شما کمک خواهد کرد.
جاوا اسکریپت چیست؟

جاوا اسکریپت یک زبان شی گرا، پویا و تفسیر شده است و برای برنامه نویسی سمت سرور و سمت کاربر استفاده می شود. اگر بخواهیم به زبان ساده توضیح دهیم که جاوا اسکریپت چیست، باید بگوییم که این یک زبان برنامه نویسی وب است که می تواند کدهای HTML و CSS را تغییر دهد.
اما HTML و CSS چیست؟ با استفاده از زبان های HTML و CSS می توان صفحات استاتیک را بدون هیچ گونه پویایی طراحی کرد. در واقع در یک صفحه وب، متن ها، تصاویر و به طور کلی بدنه اصلی سایت با استفاده از تگ های HTML ایجاد می شود و طرح، رنگ ها و زیبایی سایت با CSS انجام می شود. اما برای متحرک سازی سایت، افزودن انیمیشن و ایجاد افکت روی عناصر، جاوا اسکریپت وارد عمل می شود.
اگر بخواهیم یک سایت را با بدن انسان مقایسه کنیم، اسکلت و استخوان بندی آن شخص را می توان با تگ های HTML ساخت. همچنین برای داشتن ظاهری زیبا باید به سراغ زبان CSS بروید و برای عضلات و حرکات این فرد از زبان جاوا اسکریپت استفاده می شود. منوهای کشویی، گالری تصاویر و غیره را می توان با این زبان ساخت.
این زبان در دنیای برنامه نویسی کاربردهای زیادی دارد. به عنوان مثال، علاوه بر پویا کردن سایت، می توانید از آن برای ایجاد برنامه های موبایل، دسکتاپ و حتی توسعه بازی های تحت مرورگر استفاده کنید.
جاوا اسکریپت یکی از معروف ترین زبان های برنامه نویسی در جهان است. با یادگیری جاوا اسکریپت، می توانید هم در قسمت جلویی و هم در قسمت پشتی کار کنید. یعنی می توانید ظاهر سایت و اپلیکیشن را طراحی کنید و سمت سرور آن را بنویسید. اگر نمی دانید front-end و back-end چیست، در انتهای مقاله بیشتر در مورد آنها توضیح داده ایم.
توابع جاوا اسکریپت به طور کلی
- این یک زبان برنامه نویسی است که بیشتر در سمت کلاینت استفاده می شود. در واقع شروع زبان جاوا اسکریپت در سمت کاربر بود. اما به تدریج در سمت سرور نیز از آن استفاده می شود.
- این یک زبان پویا است که می توانید از آن برای ایجاد صفحات پویا استفاده کنید.
- اگر می خواهید وب سایت شما بسیار کاربرپسند باشد، باید از جاوا اسکریپت استفاده کنید.
- این زبان به جز پویاسازی سایت، کاربردهای دیگری نیز دارد.
کاربرد جاوا اسکریپت چیست؟
در این قسمت از مقاله، شما به طور کلی با این زبان آشنا هستید و احتمالاً می توانید بگویید جاوا اسکریپت چیست. اما در این قسمت قصد داریم شما را با برخی از کاربردهای این زبان آشنا کنیم.
با استفاده از جاوا اسکریپت، علاوه بر تعامل بیشتر صفحه HTML CSS نوشته شده، می توانید اپلیکیشن های تحت وب، اپلیکیشن های اندروید، iOS و غیره را نیز طراحی کنید. برخی دیگر از کاربردهای جاوا اسکریپت به شرح زیر است:
- یک انیمیشن بسازید
- · ایجاد یک نمایش اسلاید (نمایش اسلاید)
- اعتبار سنجی فرم های پر شده توسط کاربران
- دستکاری کدهای HTML و تغییر آنها (به عنوان مثال حذف یک برچسب یا اضافه کردن آن)
- کد CSS صفحه را تغییر دهید
- نمایش پیام های خطا یا موفقیت به کاربر
- شناسایی IP، مرورگر و سیستم عامل کاربر
- انجام عملیات ریاضی دشوار
مرورگرهای مختلف از چه موتورهایی برای اجرای کدهای جاوا اسکریپت استفاده می کنند؟
جاوا اسکریپت ذاتاً برای اجرا در مرورگرها طراحی شده است. هر مرورگر یک موتور جاوا اسکریپت دارد که کدهای جاوا اسکریپت را اجرا می کند. یعنی موتورهای جاوا اسکریپت در مرورگرهای مختلف متفاوت هستند. اجرا یعنی تبدیل کدها به زبان ماشین.
برخی از موتورهای مختلف جاوا اسکریپت در مرورگرها عبارتند از:
- موتور V8: مرورگرهای کروم و اپرا
- موتور SpiderMonkey: فایرفاکس
- موتورهای Trident و Chakra: نسخه های مختلف اینترنت اکسپلورر
- موتور ChakraCore: مرورگر Edge
- موتورهای Nitro و SquirrelFish: مرورگر سافاری
چند نمونه از مزایا و قابلیت های جاوا اسکریپت
جاوا اسکریپت به دلیل فریمورک ها و کتابخانه های زیادی که دارد یکی از بهترین زبان های برنامه نویسی است. اگر می خواهید بدانید دیگر نقاط قوت جاوا اسکریپت چیست، لیست زیر را بررسی کنید:
- برای اجرا و ترجمه نیازی به کامپایلر ندارد
- می توان گفت یادگیری آن در مقایسه با سایر زبان ها چندان سخت نیست
- کتابخانه ها و چارچوب های زیادی وجود دارد که کار با آن را آسان می کند
یکی از دلایل محبوبیت جاوا اسکریپت این است که کتابخانهها، چارچوبها و ابزارهایی وجود دارد که با استفاده از جاوا اسکریپت نوشته شدهاند که به شما کمک میکنند کارهای مختلفی را انجام دهید که جاوا اسکریپت فقط یک زبان برنامهنویسی سمت کلاینت نیست.
برای مثال با یادگیری Node.js می توانید در سمت سرور برنامه نویسی کنید و با یادگیری فریمورک های Angular یا React می توانید در سمت کاربر برنامه نویسی کنید. همچنین میتوانید با استفاده از React Native برنامههای تلفن همراه را با جاوا اسکریپت بنویسید.
برخی از معایب زبان جاوا اسکریپت
برخی از معایب این زبان عبارتند از:
- باگ ها و کدهای اشکال زدایی به سختی پیدا می شوند
- در مرورگرهای قدیمی کار نمی کند
- دیده شدن کدها امنیت آن را کاهش می دهد (البته با انجام برخی کارها می توان این امنیت را تضمین کرد)
تفاوت بین جاوا و جاوا اسکریپت چیست؟

ممکن است فکر کنید جاوا مخفف جاوا اسکریپت است یا این دو زبان به دلیل نامهای مشابهشان به هم مرتبط هستند. اما باید بدانید که این دو زبان ارتباطی با یکدیگر ندارند. در ادامه مقاله به شما بگوییم تفاوت جاوا و جاوا اسکریپت چیست؟
- جاوا بیشتر برای برنامه های کاربردی ویندوز و موبایل استفاده می شود. اما جاوا اسکریپت بیشتر برای وب استفاده می شود و بیشتر در مرورگر اجرا می شود.
- برای برنامه های قدرتمندی که نیاز به پردازش بالایی دارند، جاوا باید بیشتر استفاده شود. اما برای برنامه هایی که نیاز به پردازش ندارند و نیاز به سرعت دارند می توان از جاوا اسکریپت استفاده کرد.
- جاوا اسکریپت برای نوشتن کد و برنامه های زیبا در وب استفاده می شود. اما جاوا برای نوشتن برنامه های قوی و حرفه ای برای ویندوز و گوشی های هوشمند عالی است.
Backend هم با جاوا و هم با جاوا اسکریپت قابل انجام است. علاوه بر این، هر دو زبان از محبوب ترین زبان های برنامه نویسی در جهان هستند. اما باید بدانید که هر زبان در چه زمینه ای کار می کند. در هر صورت بهتر است این مقایسه ها اصلا وجود نداشته باشد. هر زبان برای کار خاصی طراحی شده است و نمی توان گفت کدام زبان بهتر از دیگری است. هر کدام می توانند در زمینه کاری خود مفید باشند.
بنابراین جاوا و جاوا اسکریپت فقط از نظر اسمی مشابه هستند و هر کدام کار متفاوتی را انجام می دهند.
بهترین فریم ورک های جاوا اسکریپت

در این قسمت شما را با چند فریمورک جاوا اسکریپت آشنا می کنیم. اما قبل از آن پیشنهاد می کنیم مطالعه کنید که فریمورک چیست.
فریمورک Angular.Js
Angular.Js یکی از چارچوب های جاوا اسکریپت است که توسط گوگل توسعه و ارائه شده است. چند سال بعد نسخه دیگری از Angular منتشر شد که Angular 2 بود. این نسخه تفاوت های زیادی با AngularJS داشت. از آن زمان تاکنون نسخه های بیشتری از این فریم ورک منتشر شده است. با استفاده از این فریم ورک می توانید رابط کاربری را بنویسید.
اگر به دنبال فردی هستید که بتواند پروژه Angular را مدیریت کند، می توانید از Punisha کمک بگیرید.
چارچوب Vue.Js
چارچوب Vue.Js یک فریمورک محبوب، سبک، پرکاربرد و آسان است. این فریم ورک در سال 2014 معرفی شد و در مقایسه با Angular حجم بسیار کمتری دارد.
حجم کم آن بر سرعت بارگذاری سایت شما تأثیر می گذارد. همچنین در گستره کلی پروژه شما موثر خواهد بود و نتایج مثبتی در سئو سایت شما به جا می گذارد.
برای تکمیل پروژه Vue.JS می توانید با کارشناسان این حوزه در سایت پونیشا تماس بگیرید.
چارچوب بومی React
ReactNative در سال 2015 معرفی شد.این فریم ورک برای طراحی اپلیکیشن های موبایل استفاده می شود. یکی از بهترین ویژگی هایی که این فریم ورک ارائه می دهد این است که می توانید خروجی های مختلفی برای پلتفرم های اندروید و IOS با کد یکسان داشته باشید.
یکی از کارهایی که می توانید در Punisha انجام دهید این است که یک متخصص را استخدام کنید تا پروژه React Native خود را به او بسپارد.
کتابخانه React
React از نظر فنی یک کتابخانه است. اما از نظر عملکرد به عنوان یک چارچوب عمل می کند. بنابراین برخی آن را کتابخانه و برخی دیگر آن را چارچوب می دانند.
کتابخانه React در سال 2013 توسط فیس بوک توسعه و معرفی شد. React می تواند با فریم ورک هایی مانند Angular رقابت کند و بسیار محبوب است. این کتابخانه برای توسعه برنامه های کاربردی وب استفاده می شود.
همچنین برای ساخت پروژه React می توانید با کارشناسان پونشا تماس بگیرید.
چارچوب Ember
یکی دیگر از فریمورک های جاوا اسکریپت Ember است که در سال 2011 منتشر شد. این چارچوب در ابتدا به عنوان یک چارچوب وب شناخته می شد. اما امکان ایجاد اپلیکیشن های دسکتاپ و موبایل نیز وجود دارد.
جی کوئری در جاوا اسکریپت چیست؟
یکی از کلماتی که در کنار جاوا اسکریپت بسیار مورد استفاده قرار می گیرد، jQuery است. اما جی کوئری چیست؟ جی کوئری مجموعه ای از کدهایی است که با استفاده از زبان جاوا اسکریپت نوشته شده و کتابخانه نامیده می شود. در واقع، jQuery یک کتابخانه جاوا اسکریپت است و نوشتن کدهای جاوا اسکریپت را برای شما آسان تر می کند. اگر قصد دارید یک پروژه جی کوئری بسازید، فریلنسرهای فعال پونیشا می توانند به شما کمک کنند.
رابطه بین باطن و جاوا اسکریپت چیست؟
برنامه نویسی وب به دو دسته front-end و back-end تقسیم می شود. اگر بخواهیم بگوییم قسمت جلویی چیست، باید بگوییم که بخشی از وب سایت است که کاربر می تواند ببیند. کد فرانتاند سمت کاربر و کد بکاند سمت سرور است که هیچکس جز برنامهنویس نمیتواند آن را ببیند.
همانطور که گفتیم، قسمت جلویی برای کاربر قابل مشاهده است. اما با وجود اینکه او نمی تواند باطن را ببیند، تأثیرات آن را در قسمت جلویی احساس می کند. مثلاً اگر صحنه تئاتر را در نظر بگیرید، مخاطب کاربران، بازیگران جلو و عوامل پشت صحنه کارگردان و پشت صحنه هستند. هیچکس این عوامل پشت صحنه را نمی بیند اما تاثیر آنها در کار بازیگران محسوس است.
قبل از سال 2009، کد جاوا اسکریپت فقط به مرورگر محدود می شد. پس از اینکه کروم موتور جاوا اسکریپت خود را متن باز کرد، برنامه نویسی به نام برایان دال از این فرصت استفاده کرد و موتور جاوا اسکریپت کروم که v8 است را در برنامه C++ قرار داد و برنامه را Node نامید. ) قرار دادن. اکنون با این برنامه می توانید کدهای خارج از مرورگر را اجرا کنید. یعنی به جای دادن کد جاوا اسکریپت به مرورگر، آن را به گره می دهید. به لطف این امکان راه اندازی سمت سرور نیز وجود دارد. یعنی بک اند را با جاوا اسکریپت نوشت.
بنابراین کدهای جاوا اسکریپت را می توان در مرورگر یا در گره اجرا کرد. مرورگر و Node یک محیط زمان اجرا را برای شما فراهم می کنند تا کد جاوا اسکریپت را اجرا کنید. Runtime به این معنی است که شما به آن کد می دهید و اجرا می شود.
نتیجه
در این مقاله سعی کردیم به شما توضیح دهیم که جاوا اسکریپت چیست، چه کاربردهایی دارد، چه مزایا و معایبی دارد، چه تفاوتی با جاوا دارد و در نهایت شما را با مفاهیم مرتبط با این موضوع آشنا کردیم.
یکی از کارهایی که می توانید در سایت پونیشا انجام دهید، سفارش پروژه جاوا اسکریپت و به طور کلی سفارش پروژه برنامه نویسی است. در صورت نیاز به متخصص در این زمینه می توانید از کارشناسان پونیشا کمک بگیرید.