
برنامه نویسی به معنای نوشتن دستورالعمل هایی است که سیستم کامپیوتری آن ها را بفهمد و عملیات مورد نظر را یکی پس از دیگری انجام دهد. جاوا یکی از زبان هایی است که می توان از آن برای برقراری ارتباط با سیستم های کامپیوتری استفاده کرد. اگر هنوز اطلاعات کافی در مورد برنامه نویسی و زبان های برنامه نویسی ندارید، پیشنهاد می کنیم ابتدا به مقاله برنامه نویسی چیست مراجعه کنید.
جاوا یکی از محبوب ترین زبان های برنامه نویسی است که اولین بار توسط جیمز گاسلینگ در سال 1995 طراحی شد. جاوا در واقع با توسعه C++ توسط Sun Microsystems آغاز شد. این شرکت برای ارائه نسخه بهتری از زبان C++ شروع به توسعه این زبان کرد که در نهایت منجر به پیدایش زبان جدیدی به نام جاوا شد. از سال 2001، جاوا همیشه اولین یا دومین زبان برنامه نویسی در جهان بوده است. در ادامه این مقاله به بیان ویژگی های زبان جاوا می پردازیم که باعث محبوبیت زیاد این زبان شده و اهداف و کاربردهای آن را بررسی می کنیم.
زبان برنامه نویسی جاوا چیست و چه ویژگی هایی دارد؟
جاوا یک زبان برنامه نویسی ساده، غنی و شی گرا است که بسیار شبیه به C و C++ است. این ویژگی ها قابلیت های فوق العاده ای به زبان جاوا می دهد.

ساده بودن
جاوا یک زبان ساده است. همانطور که گفته شد جاوا بر اساس زبان های C و C++ است. در این زبان برخی از ویژگی ها و قابلیت های سرگرم کننده ای که در زبان C وجود داشت حذف شد. از جمله این ویژگی ها اشاره گرها و بارگذاری بیش از حد اپراتور است که در جاوا حذف شدند. در عوض، ویژگی هایی اضافه شده است تا امکان حذف خودکار اشیاء و آرایه های استفاده نشده را فراهم کند. این ویژگی ها یکی از مهمترین مزیت هایی است که جاوا را از زبان C متمایز می کند.
شی گرا بودن
جاوا یک زبان برنامه نویسی شی گرا است. در این زبان همه چیز مربوط به کلاس ها و اشیا است. در برنامه نویسی شی گرا، داده ها و توابعی که بر روی آن داده ها عمل می کنند تا حد امکان به شکلی به نام شی در کنار هم قرار می گیرند. زبان های برنامه نویسی C و C++ شی گرا هستند، اما می توان گفت با تغییراتی که در جاوا ایجاد شده است، جاوا راحت تر از زبان های C شی گرا می شود.
چند منظوره بودن
زبان برنامه نویسی چند منظوره در واقع زبانی است که با یادگیری آن می توانید برای پلتفرم های مختلف مانند ویندوز، وب، اندروید و IOS برنامه طراحی کنید. زبان جاوا یکی از زبان های این دسته است. بنابراین با یادگیری زبان برنامه نویسی جاوا می توانید در حوزه ها و پلتفرم های مختلف و برای اهداف مختلف برنامه بنویسید.
زبان سطح بالا
زبان های برنامه نویسی به دو دسته زبان های سطح پایین و زبان های سطح بالا تقسیم می شوند. جاوا در دسته زبان های برنامه نویسی سطح بالا قرار دارد. این نوع زبان ها دارای قابلیت انتزاعی یا انتزاعی هستند، کاملا خوانا هستند و در نتیجه استفاده از آنها بسیار راحت تر از زبان های سطح پایین است. آنها همچنین کارایی بیشتری را برای توسعه دهندگان فراهم می کنند و سرعت تایپ بالاتری دارند.
کاربرد زبان جاوا چیست و چه برنامه هایی را می توان با جاوا نوشت؟

همانطور که گفتیم زبان برنامه نویسی جاوا یک زبان سطح بالا است که به صورت رایگان در اختیار برنامه نویسان و توسعه دهندگان قرار می گیرد. این زبان پرکاربرد در فعالیت های مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. بیشترین استفاده از جاوا می تواند در طراحی اپلیکیشن های موبایل، برنامه های رابط کاربری گرافیکی دسکتاپ و اپلیکیشن های تحت وب باشد. بسیاری از وب سایت های مفید و معروف وجود دارند که با استفاده از زبان جاوا طراحی شده اند. وب سایت های AliExpress، IRCTC، webarchive.org و Linkedin از جمله نمونه هایی هستند که با جاوا طراحی شده اند.
زبان برنامه نویسی جاوا کاربردهای زیادی در طراحی و ساخت بازی و انیمیشن دارد. توسعه دهندگان بازی به طور گسترده ای از زبان جاوا برای توسعه یا طراحی پروژه های خود استفاده می کنند. زیرا این زبان از قدرتمندترین موتور سه بعدی متن باز پشتیبانی می کند. این موتور ظرفیت بسیار بالایی را در زمینه طراحی بازی های سه بعدی ارائه می کند. Minecraft را میتوان بهعنوان یکی از محبوبترین بازیهای توسعهیافته با زبان جاوا معرفی کرد.
ویژگی ها و امکاناتی که زبان برنامه نویسی جاوا در اختیار توسعه دهندگان قرار می دهد باعث شده تا این زبان به عنوان یک زبان برنامه نویسی سمت سرور شناخته شود. برنامه نویسی سمت سرور به معنای ایجاد برنامه ها یا اسکریپت هایی است که می توانند روی سرور اجرا شوند.
از دیگر برنامه های جاوا می توان به ایجاد موارد زیر اشاره کرد:
- سیستم های کوچک مانند ماشین حساب
- پخش کننده های صورتی و ویدئویی
- ربات های هوشمند
- برنامه های مورد استفاده در سیستم های بانکی و کسب و کار
- برنامه های کامپیوتری مانند آنتی ویروس، نرم افزار ویندوز، پخش کننده رسانه و غیره.
اهداف توسعه زبان جاوا چیست؟
زبان برنامه نویسی جاوا با پنج هدف اصلی ایجاد و توسعه یافته است:
- هدف اصلی جاوا، سادگی زبان و شی گرایی آن است
- به عنوان یک زبان قابل اعتماد با نرخ خطای پایین شناخته می شود
- مستقل از معماری کامپیوتر و قابل اجرا در سیستم های مختلف
- راندمان بالا
- تفسیر و پویایی
مقدمه ای بر فریمورک های جاوا

فریمورکها محیطی را در اختیار توسعهدهندگان قرار میدهند که به آنها کمک میکند با نوشتن کد کمتر، برنامهای امنتر طراحی کنند و به آنها اجازه میدهد روی قسمتهای دیگر کد تمرکز کنند. برای آشنایی بیشتر با مفهوم قاب و انواع قاب پیشنهاد می کنیم به مقاله قاب چیست مراجعه کنید. زبان برنامه نویسی جاوا نیز مانند سایر زبان ها دارای فریمورک های مختلفی است که در این قسمت به معرفی برخی از آنها می پردازیم.
قاب فنری
یکی از محبوب ترین فریم ورک های جاوا فریم ورک Spring است که دارای ویژگی ها، ابزارها و منابع یادگیری بسیاری است. این فریم ورک به طور خودکار بخشهای زیادی از برنامههای وب را تولید میکند و شما میتوانید بیشتر بر روی منطق برنامه و ویژگیهای خاص مورد نظر خود تمرکز کنید. علاوه بر این، Spring می تواند وظایفی مانند امنیت برنامه، پردازش داده ها و پیام رسانی را به خوبی انجام دهد.
چارچوب Apache Struts
این فریم ورک یک فریمورک متن باز است که دارای معماری MVC سه لایه است و امکان طراحی برنامه های کاربردی وب سازمانی را فراهم می کند. Struts به شما امکان می دهد برنامه های وب قابل نگهداری، توسعه پذیر و انعطاف پذیر را بر اساس فناوری های استاندارد مانند صفحات JSP، جاوا Beans، بسته های منابع و XML بسازید.
قاب گوشه
فریم ورک Angular یکی از محبوب ترین فریم ورک های توسعه است که تجربه کاربری عالی را ارائه می دهد. این فریم ورک در سال 2009 توسط گوگل برای کمک به توسعه دهندگان وب ایجاد شد و در حال حاضر چهارمین فریم ورک خارجی پرکاربرد است. این چارچوب متن باز به شما امکان می دهد از HTML برای طراحی قالب استفاده کنید. توجه داشته باشید که از این فریم ورک برای طراحی وب سایت های تک صفحه ای و اپلیکیشن های تحت وب استفاده می شود.
چارچوب JSF
فریم ورک JavaServer Face یا به اختصار JSF یکی از فریمورک های جاوا با معماری سه لایه است. با استفاده از این فریم ورک، می توانید رابط های کاربری مبتنی بر کامپوننت و رویداد طراحی کنید. JSF مانند سایر فریم ورک های جاوا از پلتفرم Java EE پشتیبانی می کند و می توانید از تمامی کامپوننت های ایجاد شده توسط این فریم ورک در پروژه های مختلف استفاده کنید.
تفاوت بین جاوا و جاوا اسکریپت چیست؟
اگر در حال خواندن این مقاله هستید، حتما نام جاوا اسکریپت را شنیده اید. اما جاوا اسکریپت چیست؟ آیا جاوا همان جاوا اسکریپت است؟ این سوالی است که برای بسیاری از مبتدیان برنامه نویسی مطرح می شود. اما زمان آن فرا رسیده است که بدانید جاوا و جاوا اسکریپت دو زبان برنامه نویسی متفاوت هستند که از نظر نام مشابه هستند.
تفاوت اصلی جاوا و جاوا اسکریپت در این است که جاوا اسکریپت یا js اصلا یک زبان برنامه نویسی نیست! جاوا اسکریپت یک زبان برنامه نویسی است که برای استفاده در مرورگرهای وب پیاده سازی شده است.
همانطور که گفتیم جاوا اسکریپت یک زبان برنامه نویسی است و اجرای آن نیازی به کامپایل ندارد و توسط مرورگرها اجرا می شود.
بنابراین، کدهای نوشته شده با استفاده از جاوا اسکریپت فقط در مرورگر قابل اجرا هستند. در حالی که با جاوا می توانید برنامه های بسیار قدرتمندی طراحی کنید که روی ویندوز اجرا می شوند و حتی قابلیت اجرا بر روی تلفن های هوشمند را دارند. اگر بخواهیم تفاوت های جاوا و جاوا اسکریپت را لیست کنیم، می توانیم بگوییم:
- برنامه های نوشته شده در جاوا باید کامپایل شوند، در حالی که کد جاوا اسکریپت متن ساده است و برای اجرا نیازی به کامپایل ندارد.
- نرم افزار نوشته شده به زبان جاوا می تواند بر روی ماشین های مجازی و مرورگرهای وب اجرا شود، اما کد جاوا اسکریپت فقط بر روی مرورگرهای وب قابل اجرا است.
- جاوا دارای تم های بسیار پیشرفته و حرفه ای تر از جاوا اسکریپت است
به طور کلی می توان گفت که جاوا اسکریپت برای نوشتن کدهای کاربردی و زیبا در سمت وب و جاوا برای نوشتن برنامه های قوی و حرفه ای قابل استفاده در سیستم های کامپیوتری و تلفن های همراه استفاده می شود.
نتیجه
همانطور که می دانید جاوا یکی از محبوب ترین زبان های برنامه نویسی سطح بالا است که معمولا برای طراحی اپلیکیشن های اندروید استفاده می شود. این زبان برنامه نویسی فریمورک های جذابی دارد که مزایا و کاربردهای جاوا را دو چندان می کند. امروزه به دلیل محبوبیت زیاد زبان جاوا، شرکت های زیادی به دنبال استخدام برنامه نویس جاوا هستند.
بنابراین یادگیری جاوا می تواند فرصت های شغلی زیادی را برای شما فراهم کند. با یک جستجوی ساده می بینید که کارهای برنامه نویسی وب سایت آزاد زیادی وجود دارد که با یادگیری این زبان می توانید به راحتی آنها را انجام دهید. توجه داشته باشید که برای اینکه بتوانید پروژه های جاوا را در این وب سایت ها سفارش دهید و پروژه های مختلف بسازید، لازم است نحوه کار با چندین فریمورک جاوا را یاد بگیرید.