
یکی از اولین و اساسی ترین چیزهایی که باید در آموزش رایگان فتوشاپ یاد بگیرید، یادگیری نحوه کار با لایه ها در فتوشاپ است. لایه ها در فتوشاپ بسیار مورد استفاده قرار می گیرند و به تعبیری یکی از بخش های اصلی این نرم افزار هستند. در ادامه این مقاله به معرفی و بررسی لایه ها در فتوشاپ، نحوه ایجاد، جابجایی، افزودن، حذف و عملکردهای آن می پردازیم.
دوره ارائه شده در ویدئو
لایه چیست؟
لایه ها در واقع پایه و اساس اصلی نرم افزار فتوشاپ هستند. در واقع هر کاری که در فتوشاپ انجام می دهید به صورت یک لایه ذخیره می شود. بیایید یک مثال ساده از لایه ها در فتوشاپ بیاوریم.
تصور کنید قصد دارید یک کلاژ بسازید. ابتدا یک کاغذ سفید قرار می دهید و با استفاده از اشیاء مختلف طرح مورد نظر را متوجه می شوید. هر شیئی که روی کاغذ سفید قرار می دهید دقیقاً مانند یک لایه در پروژه فتوشاپ است. لایه های مختلف روی هم قرار می گیرند و تصویر نهایی را ایجاد می کنند. تنها تفاوت بین لایه های کلاژ و فتوشاپ این است که فتوشاپ دارای لایه های دیجیتال است. دسترسی و کار با لایه ها در فتوشاپ از قسمت Layer امکان پذیر است. علاوه بر این، فتوشاپ گزینه های زیادی برای مدیریت لایه ها در اختیار کاربران قرار می دهد.
یکی از ویژگی های لایه ها این است که می توانید جزئیات و اجزای مختلف آنها را تغییر دهید. به عنوان مثال، می توانید مقادیر مختلفی مانند روشنایی، شفافیت، افکت های مختلف و غیره را اعمال کنید. به هر یک از لایه ها؛ بدون ایجاد کوچکترین تغییر در تصویر پس زمینه.
لایه زمینه چیست؟
لایه پس زمینه در واقع همان تصویری است که ابتدا در نرم افزار باز می کنیم. این لایه به صورت پیش فرض به عنوان لایه پس زمینه قفل شده است. به طور پیش فرض امکان تغییر این لایه وجود ندارد و برای این کار ابتدا باید قفل آن را باز کنید. در زیر نحوه قفل کردن لایه ها در فتوشاپ و باز کردن قفل آنها را توضیح داده ایم.
انواع لایه ها در فتوشاپ
در فتوشاپ لایه ها به دو دسته تقسیم می شوند.
دسته اول Content Layers هستند که حاوی محتوای متفاوتی هستند. از جمله این مطالب می توان به انواع نوشته ها، شکل ها، قلم موها و … اشاره کرد. این لایه ها روی هم قرار می گیرند و طرح خروجی را تشکیل می دهند.
دسته دوم لایه های تنظیم هستند. این لایه ها در تنظیماتی مانند روشنایی، شفافیت و غیره به ما کمک می کنند و محتوایی ندارند. استفاده از لایه های اصلاحی باعث ایجاد تغییرات غیر مخرب و برگشت پذیر در لایه پایه می شود و کاربردهای متنوعی دارد.
حال که با انواع لایه ها آشنا شدیم بهتر است به نحوه استفاده از آنها بپردازیم. ما به کار با لایهها در فتوشاپ و انجام کارهایی مانند ایجاد، ادغام، پنهان کردن یا کپی کردن لایهها و موارد دیگر ادامه میدهیم.
نحوه ایجاد یک لایه جدید در فتوشاپ
یک راه آسان برای ایجاد یک لایه جدید در فتوشاپ وجود دارد. ابتدا توجه داشته باشید که یک تب Layers در سمت چپ نرم افزار وجود دارد. در غیر این صورت می توانید به تب Windows رفته و گزینه Layers را انتخاب کنید. این کار را نیز می توان با فشردن کلید F7 انجام داد. حالا برای ایجاد یک لایه جدید، نشانگر ماوس را به پایین این پنجره ببرید و گزینه دوم سمت راست را انتخاب کنید. این گزینه که Create New Layer نام دارد یک لایه خالی ایجاد می کند که می توانید تغییرات مورد نظر خود را روی آن اعمال کنید.
لایه جدید بالای لایه انتخاب شده قرار می گیرد. بنابراین اگر می خواهید تغییرات جدید بالای محتویات یک لایه باشد، باید آن را انتخاب کرده و سپس یک لایه جدید را انتخاب کنید. البته امکان جابجایی لایه ها با کشیدن و رها کردن وجود دارد.
لایه ها را در فتوشاپ گروه بندی، ادغام، قفل و مخفی کنید
بیایید آنها را جداگانه توضیح دهیم.
برای گروه بندی لایه ها ابتدا باید روی گزینه سوم از سمت راست در پایین پنل لایه ها کلیک کنید تا یک گروه لایه ایجاد شود. اکنون برای افزودن لایه ها به این گروه، کافی است آنها را بکشید و در گروه رها کنید. همچنین می توانید آنها را به خارج از گروه بکشید و رها کنید تا از گروه حذف شوند.
برای اینکه بتوانید لایه ها را ادغام کنید، کافیست کلید CTRL را در پنل لایه ها نگه دارید و لایه های مورد نظر را انتخاب کنید. سپس بر روی یکی از لایه ها راست کلیک کرده و بر اساس نوع لایه ها بر روی Merge Layers یا Merge Shapes کلیک کنید. به این ترتیب لایه های انتخاب شده با یکدیگر ادغام می شوند. راه دیگر برای ادغام لایه ها در فتوشاپ فشار دادن CTRL+E است. البته این روش روی لایه های متنی (TextBox) جواب نمی دهد.
قفل کردن یک لایه امکان جابجایی و ایجاد تغییرات در آن لایه را از بین می برد. به این ترتیب از تغییرات ناخواسته جلوگیری می شود. برای قفل کردن یک لایه، میتوانید آن را انتخاب کنید و روی نماد قفل در بالای پانل لایهها کلیک کنید. این لایه مورد نظر را قفل می کند و قابل تغییر نیست. برای باز کردن قفل، می توانید دوباره آن را انتخاب کنید و گزینه قفل را انتخاب کنید. به این ترتیب می توانید لایه ها را در فتوشاپ اصلاح کنید و با آنها کار کنید.
در برخی موارد، ممکن است لازم باشد یک لایه را مخفی کنید. برای مخفی شدن و نشان ندادن لایه می توانید روی علامت چشم در سمت چپ لایه مورد نظر کلیک کنید. با این کار این لایه به اصطلاح مخفی (Hide) می شود و نمایش داده نمی شود. پس از انجام تغییرات مورد نظر حتما این قابلیت را غیرفعال کنید.
لایه های تکراری
3 راه برای ایجاد یک کپی از یک لایه وجود دارد. اولین و ساده ترین راه این است که لایه مورد نظر را انتخاب کرده و میانبر صفحه کلید Ctrl+j را فشار دهید. با این کار یک کپی از لایه انتخاب شده ایجاد می شود. روش دوم این است که لایه یا لایه ها را انتخاب کنید و از کشیدن و رها کردن آنها روی دکمه Create New Layer که در بالا با آن مواجه شدیم استفاده کنید. با این کار یک کپی جدید از لایه ایجاد می شود که می توانید تغییرات لازم را روی آن اعمال کنید.
راه سوم برای کپی لایه ها در فتوشاپ این است که روی لایه مورد نظر کلیک راست کرده و Duplicate Layer را انتخاب کنید. این یک کپی از لایه ایجاد می کند که می توان آن را تغییر داد.
چگونه شفافیت یک لایه را تنظیم کنم؟
در بسیاری از موارد ممکن است لازم باشد شفافیت یک لایه در فتوشاپ را کاهش یا افزایش دهید. با استفاده از ابزار Opacity می توانید به راحتی این کار را انجام دهید.
برای تنظیم کدورت لایه ها در فتوشاپ کافی است لایه مورد نظر را انتخاب کرده و از گزینه Opacity برای تغییر شفافیت لایه استفاده کنید. این ممکن است سریع به نظر برسد. اما انجام آن با استفاده از دکمه های کیبورد نیز امکان پذیر است که باعث افزایش سرعت کار می شود. برای این کار می توانید پس از انتخاب لایه مورد نظر دکمه V را فشار داده و بسته به مقدار مورد نظر خود یکی از اعداد صفحه کلید را فشار دهید. هر عدد نشان دهنده درصد معینی است. به عنوان مثال، عدد 1 10٪، عدد 2 20٪، عدد 3 30٪، و به همین ترتیب تا عدد 9 90٪ است.
اگر به طور کلی نیاز به اعمال درصدی مانند 81٪ یا درصدهای دقیق تر دارید، می توانید دو عدد را در کنار یکدیگر فشار دهید. به عنوان مثال، با فشار دادن دو عدد 5 و 8 مقدار 58% اعمال می شود. توجه داشته باشید که بدون فشار دادن دکمه V، فقط شفافیت ابزار تغییر می کند و Opacity لایه بدون تغییر باقی می ماند.
یک ابزار پر کن لایه بندی شده در فتوشاپ
ابزار Fill یکی از پرکاربردترین ابزارهای فتوشاپ است که به شما اجازه می دهد تا بخشی از محتوای یک تصویر را حذف کنید. با کمک این ابزار می توانید اشیا و قسمت های مختلف تصویر را حذف کنید. فضای خالی با توجه به تصویر پس زمینه توسط هوش مصنوعی نرم افزار پر می شود.
برای استفاده از لایه های پر در فتوشاپ، ابتدا باید با استفاده از ابزار انتخاب، اشیا یا بخش های مورد نظر را انتخاب کنید. سپس می توانید با استفاده از Fill آن را پاک کنید تا فضای خالی را مطابق پس زمینه پر کنید. برای این کار کافیست Shift+F5 را فشار دهید تا تنظیمات پر کردن باز شود. پنجره باز دارای تنظیمات مختلفی است که می توانید در لیست زیر مشاهده کنید.
- Content Option: این گزینه نحوه پر کردن فضای خالی را مشخص می کند. بهتر است گزینه Content Aware را انتخاب کنید.
- بخش تطبیق رنگ: تطبیق رنگ فضای خالی با محیط
- گزینه Mode: نحوه نمایش رنگ ها را در یک لایه دیگر نشان می دهد
- Opacity Option: این گزینه همچنین شفافیت شی انتخاب شده را نشان می دهد.
آخرین کلمه
در این مقاله از سایت دانشجو در مورد لایه ها در فتوشاپ صحبت کردیم و نحوه کار با لایه ها در فتوشاپ را توضیح دادیم. البته این مقاله تنها به معرفی و توضیح برخی از اصول اولیه کار با لایه ها پرداخته است و آموزش های حرفه ای تری در دوره آموزش فتوشاپ در وب سایت دانشجو موجود است. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه پیشنهاد می کنیم مقاله مربوط به لایه ها در فتوشاپ را در وبسایت guru99 مطالعه کنید.
اگر برای عضویت در دوره های آموزشی فتوشاپ نیاز به کمک دارید، می توانید سوال خود را در قسمت نظرات مطرح کنید.