منو سایت

  • خانه
  • وبلاگ
  • نرم افزار آماری SPSS چیست؟ آشنایی کامل با اپلیکیشن ها

نرم افزار آماری SPSS چیست؟ آشنایی کامل با اپلیکیشن ها

 تاریخ انتشار :
/
  وبلاگ
نرم افزار آماری SPSS چیست؟ آشنایی کامل با اپلیکیشن ها

احتمالاً نام نرم افزار SPSS را در فرآیند کارهای آماری و دانشگاهی، پایان نامه ها و جمع آوری داده ها شنیده اید. در این مقاله سعی داریم کاربرد این نرم افزار را به صورت ساده توضیح دهیم تا بدانید spss چیست و بتوانید در کارهای تحقیقاتی خود از آن استفاده کنید.

SPSS چیست؟

نرم افزار SPSS یک نرم افزار مخصوص ویندوز است و در واقع مخفف عبارت Statistical Package for the Social Sciences می باشد. به عبارت ساده spss داده های جمع آوری شده را دریافت، تجزیه و تحلیل، بررسی و مقایسه می کند و در نهایت جدول و نمودار خود را ارائه می دهد.

امروزه SPSS به دلیل سادگی در زمینه های روانشناسی، علوم اجتماعی، صنعت و کشاورزی بسیار مورد استفاده قرار می گیرد. این نرم افزار ساخت شرکت آمریکایی IBM است و حدود 109 سال از ساخت آن می گذرد. Spss دارای سه مرحله اصلی است که شامل وارد کردن اطلاعات به نرم افزار، انتخاب نوع تجزیه و تحلیل و گرفتن نتیجه می باشد. برای آشنایی بیشتر با کاربردهای این نرم افزار، بهتر است ابتدا با تحلیل های آماری آشنا شوید.

تحلیل آماری چیست؟

تجزیه و تحلیل آماری به دو دسته آمار توصیفی و آمار استنباطی تقسیم می شود.

آمار توصیفی ویژگی ها یا ویژگی های داده ها را توصیف می کند و برای توصیف مشاهدات کمی فردی و برای توصیف کل جمعیت یک نمونه خاص استفاده می شود. در آمار توصیفی بحث تفاوت داده ها مطرح نمی شود.

آمار استنباطی، بر خلاف آمار توصیفی، بر پیش بینی تمرکز دارد، به شدت به دقت نمونه های بزرگ جامعه بستگی دارد و نتایج آن احتمال بیشتری دارد.

انواع spss چیست؟

به طور کلی دو نوع SPSS وجود دارد:

نمای قابل تغییر

نمای متغیر شامل نام، برچسب، نوع، عرض، اعشار، مقدار، گمشده، تراز و فاصله است که به طور جداگانه توضیح خواهیم داد.

نام: این ستون به مرتب سازی داده ها کمک می کند و پارامترهای جنسیت، نقش و سطح تحصیلات را در نظر می گیرد.

برچسب: با این تگ ها می توانید کاراکترهای خاصی اضافه کنید.

نوع: این بخش داده ها را جدا می کند.

عرض: این قسمت طول کاراکترها را اندازه گیری می کند.

علامت اعشاری: این بخش به ما کمک می کند تا ارقام لازم را بعد از نقطه اعشار تعریف کنیم.

ارزش: در این قسمت می توانید اعداد را وارد کنید.

گمشده: در این بخش داده های غیر ضروری نادیده گرفته می شود.

هم ترازی: برای تراز چپ و راست استفاده می شود.

اندازه گیری: داده های ورودی را اندازه گیری می کند.

نمای داده

این نما به صورت سطر و ستون نمایش داده می شود و می توانید فایل مورد نظر را وارد کنید یا داده ها را به صورت دستی وارد کنید.

کاربردهای SPSS چیست؟

تقریباً همه شما با کاربرد اصلی spss یعنی تجزیه و تحلیل و مقایسه داده ها آشنا هستید. نرم افزار SPSS بیشترین کاربرد را در تحلیل آماری داده های علوم اجتماعی دارد. اما این نرم افزار مورد استفاده محققان بازار، محققین سلامت، شرکت های دولتی، سازمان های نقشه برداری، سازمان های بازاریابی و … می باشد. در اینجا برای آشنایی بیشتر با مفهوم spss مثالی می زنیم.

فرض کنید در حال انجام نظرسنجی در مورد میزان رضایت دانش آموزان از سیستم آموزش مجازی هستید، روش جمع آوری اطلاعات شما پرسشنامه است و این پرسشنامه را بین 100 دانش آموز توزیع کرده اید و اطلاعات پرسشنامه را وارد نرم افزار SPSS می کنید. این نرم افزار داده های وارد شده را تجزیه و تحلیل می کند و یک نتیجه کلی مانند میزان رضایت یا میزان نارضایتی دانش آموزان را در اختیار شما قرار می دهد. همچنین این نرم افزار به شما این امکان را می دهد که نتایج را جدول بندی کرده و با سهولت بیشتری بررسی کنید. اما کاربردهای این نرم افزار به داده های علوم اجتماعی محدود نمی شود و کاربردهای دیگری نیز دارد که برخی از آنها عبارتند از:

  • خلاصه های آماری مانند نمودارها و آمار را دریافت کنید
  • کاربرد در توابع مختلف ریاضی مانند تابع علامت و قدر مطلق
  • جداول سفارشی مانند جداول تجمعی و فراوانی ایجاد کنید
  • توزیع های آماری مانند توزیع های گسسته و پیوسته و تهیه انواع طرح های آماری
  • انجام تحلیل واریانس و کوواریانس
  • ایجاد داده های تصادفی و پیوسته f
  • محاسبه آمار توصیفی
  • مدیریت انواع مختلف رگرسیون
  • امکان تبادل اطلاعات با نرم افزارهای دیگر

چه کسی از SPSS استفاده می کند؟

نرم افزار SPSS در بین دانشجویان و محققین طرفداران زیادی دارد. اکثر دانشجویان کارشناسی ارشد برای انجام فعالیت های مطالعاتی و تحقیقاتی خود به نرم افزار spss نیاز دارند. دانشجویان رشته های روانشناسی، علوم اجتماعی، مشاوره، تربیت بدنی، پزشکی و غیره. هنگام تهیه پایان نامه کارشناسی ارشد یا دکتری خود از این نرم افزار استفاده کنند. همچنین محققان و محققین هنگام تجزیه و تحلیل داده ها و پیش بینی فرآیند تحقیق از spss استفاده می کنند. اکثر کسانی که از این نرم افزار استفاده می کنند مهارت اکسل نیز دارند و همچنین باید بدانید اکسل چیست و با آن آشنا شوید.

مزایا و معایب استفاده از SPSS چیست؟

نرم افزار spss امکانات و مزایای بسیاری را در اختیار کاربران قرار می دهد و کار تجزیه و تحلیل آماری را بسیار آسان کرده است. از مزایای این نرم افزار می توان به پاسخ های قابل اعتماد و قابل اعتماد، مثال های جداول و نمودار، مدیریت کارآمد داده ها، استفاده آسان و در دسترس، احتمال خطای کم و مناسب بودن برای داده های کمی و کیفی اشاره کرد. همچنین کاربران این نرم افزار می توانند نوع نمودار مورد نیاز خود را انتخاب کنند.

تا اینجا به مزایای نرم افزار SPSS اشاره کردیم. اما بد نیست بدانید یکی از بزرگترین معایب این نرم افزار این است که نمی توانید از آن برای داده های بزرگ استفاده کنید.

آخرین و بهترین نسخه SPSS چیست؟

آی‌بی‌ام، سازنده نرم‌افزار spss، به‌طور میانگین هر دو سال یکبار یک به‌روزرسانی جدید spss ارائه می‌کند. با بررسی هایی که انجام دادیم به این نتیجه رسیدیم که نسخه جدید و قدیمی spss تغییر چندانی بین یکدیگر نداشته اند و تنها تفاوت این است که نسخه های جدیدتر از نسخه های قدیمی تر هستند. استفاده اولیه از spss در همه نسخه ها یکسان است اما در نسخه های جدیدتر گزینه های ثانویه نرم افزار افزایش یافته است.

نتیجه

همانطور که گفتیم نرم افزار SPSS یکی از جامع ترین نرم افزارهای تجزیه و تحلیل آماری است و در بسیاری از زمینه ها کاربرد دارد. در این مقاله سعی شده است اطلاعات جامعی در مورد نرم افزار محبوب spss ارائه شود تا بتوانید از مزایای آن در کارهای تحقیقاتی خود استفاده کنید. امیدواریم مطالب ذکر شده برای شما مفید باشد. همچنین بد نیست بدانید که برخی از شرکت‌ها تحلیلگران آماری استخدام می‌کنند که می‌توانید با ارتقای مهارت‌های آماری خود و یا کار به عنوان آمارگیر آزاد در این زمینه وارد بازار شوید.

به این مقاله امتیاز دهید