
ماشین مجازی یا به اختصار VM در واقع یک کپی از سیستم فیزیکی است که دقیقاً مانند آن دارای RAM، CPU و ذخیره سازی (به شکل نرم افزار) است. با این تفاوت که وجود خارجی ندارد و به صورت نرم افزاری است. یک ماشین مجازی می تواند از هر سیستم عامل (OS) پشتیبانی و میزبانی کند. سیستم عامل ویندوز، لینوکس یا سرور و کلاینت! همه آنها را می توان در یک ماشین مجازی نصب کرد. در این مقاله از سری مقالات آموزش پیکربندی سرور به نصب ماشین مجازی می پردازیم و پس از معرفی آن نحوه نصب آن را توضیح می دهیم.
برای راهنمای عملی این کار، می توانید ویدیوی بالا را تماشا کنید.
ماشین مجازی یا ماشین مجازی چیست؟
با توجه به مقاله نصب ماشین مجازی در وبسایت howtogeek و همانطور که در ابتدا گفته شد ماشین های مجازی بر روی سیستم عامل کامپیوتر شما نصب می شوند و به نوعی مانند کامپیوتر نرم افزاری دیگری عمل می کنند. این به شما امکان می دهد سیستم عامل های دیگر را آزمایش کنید یا از آن در سرور یا پایگاه داده خود استفاده کنید.
با نصب ماشین مجازی بر روی کامپیوتر، سیستم عامل کامپیوتر شما به عنوان سیستم میزبان و ماشین مجازی به عنوان سیستم مهمان شناخته می شود. ماشین مجازی با استفاده از سخت افزار سیستم میزبان، سخت افزار مجازی را برای خود تعریف می کند و آن را کاملا شبیه به یک سیستم عامل معمولی می کند. به عنوان مثال، فضای مجازی در واقع یک فایل در هارد دیسک کامپیوتر شما خواهد بود!
راه حل هایی برای نصب ماشین مجازی روی سرور وجود دارد. یکی از این روش ها استفاده از VMware Tools است که در ادامه به توضیح آن پرداخته ایم.
مزایای استفاده از ماشین مجازی
استفاده از ماشین های مجازی مزایایی دارد که نمی توان آنها را نادیده گرفت. همه این موارد منجر به استفاده راحت تر و عملکرد آسان تر می شود.
امکان نصب سیستم عامل های جدید و یا تست آنها
یکی از مزایای بزرگ استفاده از ماشین مجازی این است که می توانید یک سیستم عامل جدید را در آن امتحان کنید. به عنوان مثال، اگر از ویندوز 10 استفاده می کنید، می توانید با استفاده از یک ماشین مجازی در رایانه خود از سیستم عامل های دیگر مانند مک یا لینوکس نیز استفاده کنید. به این ترتیب بدون تغییر سیستم عامل اصلی کامپیوتر قادر خواهید بود با لینوکس یا سایر سیستم عامل ها کار کنید.
همچنین می توانید ابتدا سیستم عامل جدید را با نصب یک ماشین مجازی روی رایانه خود قبل از ارتقاء سیستم عامل خود آزمایش کنید.
نصب برنامه های قدیمی یا سیستم عامل های دیگر
یکی از مشکلات رایج در کامپیوتر؛ این به این دلیل است که برخی از برنامه ها فقط می توانند روی سیستم عامل های قدیمی اجرا شوند. یعنی نمی توان آنها را روی ویندوز 10 یا 7 نصب کرد. برای استفاده از این نرم افزارها (که مطمئناً نمونه های مشابه جدیدتری از آنها وجود دارد) می توانید سیستم عامل مورد نظر را در یک ماشین مجازی نصب کرده و برنامه را در آن اجرا کنید.
همچنین ممکن است لازم باشد برنامه ای را اجرا کنید و متوجه شوید که نمی توان آن را روی سیستم عامل خود نصب کرد! این مشکل برای بسیاری از کاربران مک یا لینوکس اتفاق می افتد. راه حل این مشکل نصب یک سیستم عامل دیگر (مانند ویندوز) با استفاده از ماشین مجازی بر روی لپ تاپ است. به این ترتیب شما قادر خواهید بود برنامه مورد نظر را راه اندازی کرده و از آن استفاده کنید. البته مراقب باشید که انجام بازی در ماشین مجازی چندان راضی کننده نیست و شما را آزار می دهد. بنابراین بهتر است از اجرای آنها صرف نظر کنید.
یکی دیگر از کاربردهای ماشین مجازی برای توسعه دهندگان نرم افزار است. به عنوان مثال، یک گروه ممکن است بخواهد برنامه خود را برای چندین پلتفرم توسعه دهد. اما به دلایل مختلف به سایر سیستم عامل ها دسترسی ندارند. در این صورت می توانند برنامه خود را اجرا کرده و با نصب ماشین مجازی و سپس نصب سیستم عامل مورد نظر، خطاهای آن را برطرف کنند.
ابزارهای VMware چیست؟
این برنامه در واقع نرم افزاری است که درایورهای سخت افزاری و برنامه های راه اندازی مورد نیاز ماشین مجازی را فراهم می کند. این بنر ماه توسط VMware توسعه یافته و یکی از کامل ترین برنامه ها در این زمینه است. این برنامه بر روی ماشین مجازی شما نصب شده است و در صورت عدم استفاده از آن نمی توانید از تمامی امکانات ماشین مجازی استفاده کنید! نکته مهمی که در نصب VMware Tools باید به آن توجه کرد این است که درایورهای هر نسخه از سیستم عامل ها با یکدیگر متفاوت بوده و از نظر محتوای داخلی هر کدام تفاوت هایی با یکدیگر دارند. بنابراین، انتخاب و نصب نسخه سیستم عامل و نسخه سیستم عامل مناسب اهمیت دارد.
نصب ماشین مجازی با VMware
ابتدا توجه داشته باشید که آموزش زیر در مورد نصب ماشین مجازی بر روی سرور اختصاصی است. اگر به آموزش نحوه پیکربندی سرور مجازی نیاز دارید، می توانید دوره آموزشی پیکربندی سرور مجازی لینوکس (VPS) را برای میزبانی سایت در درهویار شرکت کنید. این دوره توسط آقای میلاد علیزاده وکیلی تدریس شد.
برای نصب ماشین مجازی، اولین قدم این است که وارد کنترل پنل برنامه شده و با وارد کردن اطلاعات شخصی که ارائه دهنده سرور برای شما ارسال می کند، وارد VMware شوید. پس از وارد کردن اطلاعات و فشردن دکمه ورود، وارد قسمت مدیریت سرور خود می شوید.
پس از ورود به VMware ESXI، در ستون سمت راست، Virtual Machines و در پنجره مربوطه گزینه Create/Register VM را انتخاب کنید.
در این بخش می توانید یک ماشین مجازی جدید ایجاد کنید. شما نیازی به انجام کار خاصی در صفحه اول ندارید. بنابراین برای رفتن به مرحله دوم نصب بهتر است گزینه Next را انتخاب کنید.
در این قسمت باید نامی برای سرور مجازی خود انتخاب کنید و به قسمت زیر مراجعه کنید. در اینجا 3 لیست وجود دارد که لیست دوم یعنی خانواده Guest OS را باز کنید و پلتفرم مورد نظر خود را انتخاب کنید سپس با باز کردن لیست سوم می توانید نسخه مورد نظر خود را پیدا و نصب کنید. به عنوان مثال، اگر در کادر دوم ویندوز را انتخاب کرده اید، در اینجا می توانید نسخه مورد نیاز خود را بین نسخه های مختلف انتخاب کنید. سپس روی دکمه Next کلیک کنید.
در بخش بعدی باید مشخص کنید که ماشین مجازی شما روی کدام هارد دیسک ذخیره خواهد شد. پس از انتخاب هارد مورد نظر، دوباره دکمه Next را فشار دهید تا به صفحه بعدی هدایت شوید.
در قسمت Customize Settings می توانید سخت افزار مورد نیاز را مشخص کنید. برای مثال قابلیت تعیین فضای ذخیره سازی، رم، تعداد هسته های پردازنده برای پردازش و … را مشخص کنید. توجه داشته باشید که مقادیر وارد شده باید در سرور وجود داشته باشد! یعنی اگر قصد اختصاص 4 هسته مجازی به ماشین مجازی دارید، سرور باید حداقل 4 هسته داشته باشد! پس از تعیین این موارد، باید اسکرول کنید و در قسمت CD/DVD drive فایل iso سیستم عامل انتخاب شده را وارد کنید. شما باید قبلا این فایل را روی سرور خود آپلود کرده باشید. سپس با انتخاب گزینه Datastore ISO File فایل ISO را انتخاب کنید.
با کلیک بر روی Next به صفحه آخر می روید. در این قسمت اطلاعات و مشخصات مختلفی از ماشین مجازی شما نمایش داده می شود که بهتر است آنها را بررسی کنید. در صورت مشاهده خطایی در موارد انتخاب شده، می توانید به عقب برگردید و با کلیک بر روی گزینه Back، مورد اشتباه را تصحیح کنید. اگر همه موارد درست باشد می توانید گزینه finish را انتخاب کنید.
پس از انجام این کارها، اکنون می توانید ببینید که ماشین مجازی ساخته شده است. اما ظاهراً فعال نشده است. برای فعال سازی روی ماشین مجازی کلیک کنید. سپس بر روی تصویر مربعی در صفحه جدید کلیک کنید تا وارد مراحل نصب سیستم عامل انتخاب شده شوید. در این قسمت باید با توجه به سیستم عاملی که انتخاب کرده اید و فایل ISO آپلود شده آن را نصب و فعال کنید. این موارد را می توانید در ویدیوی بالا مشاهده کنید.
پس از اتمام مراحل نصب، برای اطمینان از اتصال و اجرای صحیح سیستم عامل شما در ماشین مجازی، باید به اینترنت متصل شوید. سپس به دسکتاپ کامپیوتر (سیستم به عامل میزبان برگردید) و دستور Ping را به همراه آدرس IP سیستم عامل مجازی تعریف شده با استفاده از خط فرمان یا CMD وارد کنید. اگر عبارت Request Timed Out را مشاهده کردید به این معنی است که اتصال به درستی برقرار نشده است و برای ایجاد ماشین مجازی باید IP و DNS و سایر مواردی که از هاست خود دریافت کرده اید را بررسی کنید. اگر مشکلی وجود ندارد، با ارائه دهنده خدمات خود تماس بگیرید.
آخرین کلمه
نصب ماشین مجازی مزایا و معایبی دارد. مزایای استفاده از ماشین مجازی را می توان در توانایی اجرای برنامه ها یا برنامه های قدیمی از پلتفرم های دیگر و همچنین امکان تست سیستم عامل های مختلف خلاصه کرد. به یاد داشته باشید، شما نباید چندین حساب ماشین مجازی باز کنید. زیرا کار معمولی با آن معمولا با تاخیر و کندی هر سیستم عاملی همراه است. حتی اگر منابع سخت افزاری شما قدرتمند باشد!
دوره آموزشی پیکربندی سرور مجازی لینوکس در سایت دههویار توسط آقای میلاد علیزاده وکیلی برگزار شد. با شرکت در این دوره می توانید موارد زیادی مانند نصب ماشین مجازی بر روی سرور اختصاصی و راه اندازی سرورهای خود را بیاموزید. این دوره برای صاحبان مشاغل اینترنتی و افرادی که از سرورهای اختصاصی استفاده می کنند بسیار مفید خواهد بود.
در صورت نیاز به دوره آموزشی که در سایت موجود نیست، می توانید به صفحه درخواست دوره مراجعه کرده و درخواست خود را ثبت کنید. در اسرع وقت دوره مربوطه برای شما و سایر دانشجویان عزیز ضبط، تدوین و منتشر خواهد شد. همچنین اگر در طی هر یک از مراحل بالا با مشکلی مواجه شدید، می توانید آن را در قسمت نظرات ارسال کنید.