منو سایت

  • خانه
  • وبلاگ
  • AJAX چیست و چه کاربردی در طراحی صفحات وب دارد؟

AJAX چیست و چه کاربردی در طراحی صفحات وب دارد؟

 تاریخ انتشار :
/
  وبلاگ
AJAX چیست و چه کاربردی در طراحی صفحات وب دارد؟

AJAX چیست؟ برای کسانی که تازه وارد حرفه طراحی و توسعه وب شده اند، این اصطلاح ممکن است کمی ناآشنا باشد. Ajax تکنیکی در طراحی وب است که تجربه کاربری در سرویس های مختلف را بهبود می بخشد. پیشنهادات مشابهی که هنگام وارد کردن کلمات در جستجوی گوگل به کاربر ارائه می شود، یکی از کاربردهای AJAX است.

این فناوری برای جلوگیری از بارگیری مجدد کل صفحه وب برای انجام درخواست کاربر استفاده می شود. فناوری Ajax در سایت ها و خدمات مختلفی استفاده می شود. به همین دلیل دانستن آن برای توسعه دهندگان و طراحان وب بسیار مهم است. اگر با AJAX آشنایی ندارید با ما همراه باشید. در زیر به معرفی جامع این فناوری و کاربردهای آن می پردازیم.

فناوری AJAX چیست؟

فناوری AJAX چیست؟

AJAX نوعی فناوری است که در آن اطلاعات یک صفحه در یک وب سایت بدون بارگیری مجدد به روز می شود. این فناوری مزایای زیادی برای کاربران و صاحبان سایت دارد. زیرا با استفاده از آن کاربر نیازی به صرف زمان زیادی برای بارگذاری کامل صفحه ندارد. در عین حال، AJAX باعث صرفه جویی در پهنای باند کاربر می شود.

با این فناوری نوآورانه و کاربردی، خدمات بهتر و مشتریان بیشتری به صاحبان سایت ارائه می شود. در واقع Ajax برای ایجاد صفحات وب سریع و پویا استفاده می شود و روشی جدید برای انتقال و دریافت اطلاعات از سمت کاربر وب سایت (Front-end) به سرور آن (Back-end) بدون نیاز به بارگذاری مجدد کل صفحه است. اول . به عهده کاربر است.

بدون حضور Ajax در طراحی و توسعه وب، کاربران مجبور بودند کل صفحه را بارگذاری مجدد کنند تا اطلاعات را از سرور دریافت کنند. AJAX این عملکرد را با استفاده از مجموعه ای از عناصر طراحی وب انجام می دهد.

نکاتی که قبل از کار با AJAX باید بدانید

نکاتی که باید قبل از کار با آژاکس بدانید

برای ورود به دنیای طراحی وب و استفاده از فناوری AJAX دانستن برخی موارد کمک زیادی به شما می کند و حتی ضروری است. در ادامه به معرفی این عناصر می پردازیم.

HTML

HTML چیست؟ کاربرد آن در طراحی سایت یا فناوری AJAX چیست؟ HTML یکی از ساده ترین زبان های کامپیوتری و نشانه گذاری است. با استفاده از HTML یک قالب صفحه وب مشترک ایجاد کنید. HTML و CSS به عنوان دو زبان نشانه گذاری مکمل در طراحی وب سایت استفاده می شوند. در ادامه به شما خواهیم گفت که CSS چیست.

CSS

CSS زبانی برای طراحی صفحات وب است. این زبان طراحی برای ایجاد ظاهر داده ها و اسناد در وب سایت ها استفاده می شود. با استفاده از این ابزار طراحی، طراحان وب به راحتی می توانند ظاهر سایت مانند رنگ، فونت، تصاویر پس زمینه و هزاران مورد دیگر را تغییر دهند.

اما هدف از استفاده از این CSS در فناوری AJAX چیست؟ در واقع هدف از استفاده از این زبان طراحی جداسازی داده های محتوایی از اطلاعات خارجی وب سایت است. این جداسازی مزایایی مانند افزایش سرعت دسترسی به سایت، امکان طراحی فرمت یکسان در چندین صفحه و امکان کنترل بیشتر ویژگی های ظاهری سایت را فراهم می کند.

جاوا اسکریپت

جاوا اسکریپت چیست؟ چرا دانستن متخصصان طراحی وب سایت مهم است؟ در پاسخ باید گفت جاوا اسکریپت یک زبان برنامه نویسی پویا است که برای تعامل با صفحات وب استفاده می شود. جاوا اسکریپت یکی از زبان های برنامه نویسی شی گرا است. این عنصر مهم یکی از گزینه هایی است که برای انتقال اطلاعات در AJAX ضروری تلقی می شود.

در پاسخ به این سوال که جاوا اسکریپت چه نقشی در فناوری AJAX دارد، باید به اهمیت آن در کنترل عملکرد صفحات وب اشاره کرد. جاوا اسکریپت تجربه کاربری صفحات وب را بهبود می بخشد. بزرگنمایی عکس، نمایش اسلایدشو از تصاویر، پخش فایل صوتی و تصویری، تغییر رنگ دکمه با نگه داشتن ماوس بر روی آن از جمله امکاناتی است که توسط جاوا اسکریپت پیاده سازی شده است.

DOM

DOM یا Document Object Method یکی از مفاهیم اساسی در برنامه نویسی جاوا اسکریپت برای تعامل با صفحات وب است. برای برنامه نویسی با جاوا اسکریپت و ایجاد تعامل بهتر صفحات وب در AJAX، آگاهی از این مفهوم کاملاً ضروری خواهد بود.

فرض کنید بعد از اینکه یک صفحه وب را با استفاده از CSS و HTML طراحی کردید، می خواهید قسمت هایی از آن را تحت شرایط مشخص شده تغییر دهید. به عنوان مثال، می خواهید زمانی که روی دکمه ای کلیک می کنید بخشی از صفحه را مخفی کنید یا متن یکی از عناصر این صفحه وب (برچسب های HTML) را تغییر دهید.

روش دسترسی به این تگ های HTML و اصلاح محتوای آنها با استفاده از DOM امکان پذیر است. بنابراین، DOM راهی برای دسترسی به تگ های HTML و ایجاد تغییرات در آنها است.

معرفی قطعات AJAX

برای اینکه بتوانید فناوری AJAX را پیاده سازی کنید لازم است اجزا و قابلیت های زیر در سایت مورد نظر وجود داشته باشد.

جاوا اسکریپت

جاوا اسکریپت امکان ارتباط با سرور یا باطن وب سایت را فراهم می کند. این عملکرد به ویژه در فناوری AJAX ضروری نیست. اما با توجه به اینکه تمامی مرورگرهای وب مدرن از این زبان برنامه نویسی پشتیبانی می کنند، در این فناوری به آن نیاز خواهد بود.

XmlHttpRequest

این عملکرد به مرورگر اجازه می دهد تا با سمت سرور سایت (Back-end) ارتباط برقرار کند. در مرورگرهای مختلف این قابلیت توسط اجزای مختلف ارائه می شود. به عنوان مثال، در مرورگر اینترنت اکسپلورر، مؤلفه MSXML ActiveX و در مرورگر موزیلا فایرفاکس، مؤلفه XmlHttpRequest این قابلیت را فراهم می کند.

پشتیبانی از DOM

DOM یکی دیگر از اجزای ضروری فناوری AJAX است. این بخش یک ساختار درختی از تمام عناصر HTML در یک صفحه وب است. مرورگرهای مختلف از یک روش استاندارد برای به روز نگه داشتن این عناصر به صورت پویا استفاده می کنند. این روش استاندارد در اکثر مرورگرهای با پشتیبانی DOM انجام می شود.

JSON یا XML

XML به عنوان یکی دیگر از اجزای AJAX امکان ارتباط با سرور وب سایت را از طریق مکانیزم استاندارد فراهم می کند. در برخی شرایط، JASON (جاوا اسکریپت Object Notation) به جای این بخش برای نشانه گذاری ارتباطات استفاده می شود.

آشنایی با نحوه عملکرد AJAX

پروژه Ajax در چند مرحله انجام می شود. این فناوری با کلیک یک دکمه یا پیوند شروع به کار می کند. با انجام هر یک از این دو رویداد، یک شی XMLHTTP ایجاد می شود. سپس یک درخواست در قالب HttpRequest به سرور ارسال می شود. سرور درخواست را پردازش می کند.

سپس سرور برای آن درخواست پاسخی ایجاد می کند. سپس داده ها را به مرورگر برمی گرداند. در نهایت پاسخ توسط جاوا اسکریپت در مرورگر دریافت می شود. این پاسخ زمانی که محتوای صفحه به روز می شود نمایش داده می شود.

کاربردهای آژاکس چیست؟

در پاسخ به مهمترین موارد استفاده AJAX می توان به چند نمونه اشاره کرد. بازیابی اطلاعات از سرور حتی پس از بارگذاری کامل صفحه وب، به روز رسانی بخشی از صفحه وب بدون نیاز به بارگذاری مجدد از مهمترین کاربردهای این فناوری است.

اجرای جستجوی زنده (Live Search) و فیلترهای مختلف بدون نیاز به بارگذاری مجدد صفحه، کار با پایگاه داده از طریق ارسال درخواست به سرور از دیگر برنامه های AJAX می باشد. AJAX برای تمام درخواست های کاربر استفاده می شود که بدون بارگیری مجدد کل محتوای صفحه قابل پاسخگویی است.

فرم های ورود و رتبه بندی و صفحات Votig از جمله این صفحات هستند. سایت های معروفی مانند فیسبوک، گوگل مپ، یوتیوب و توییتر از این فناوری در طراحی صفحات خود استفاده می کنند.

مزایای استفاده از فناوری AJAX

مزایا و معایب استفاده از فناوری AJAX

شاید بپرسید مزایای استفاده از فناوری AJAX چیست؟ برخی از مزایای استفاده از این فناوری در طراحی سایت عبارتند از:

  • مسیر پاسخ جستجو را کوتاه کنید
  • زمان لازم برای بارگذاری مجدد صفحه را حذف کنید
  • از بارگیری مجدد محتوای صفحه در سیستم کاربر جلوگیری کنید
  • صفحه را بدون بارگیری مجدد بازخوانی کنید
  • ذخیره منابع سرور

معایب استفاده از فناوری AJAX

فناوری AJAX مانند سایر فناوری ها دارای مزایا و معایب بسیاری است. در پاسخ به این سوال که استفاده از فناوری AJAX چه معایبی دارد، می توان موارد زیر را بیان کرد:

  • اگر مرورگر از جاوا اسکریپت یا سیستم درخواست XMLHttp پشتیبانی نمی کند، امکان استفاده از این فناوری برای کاربر وجود ندارد. به همین دلیل ممکن است در برخی از گوشی های هوشمند پشتیبانی کامل از این فناوری در دسترس نباشد.
  • نگهداری، توسعه، اشکال زدایی و آزمایش کدهای Ajax در صفحات وب که از این فناوری استفاده می شود دشوار است.
  • با این فناوری امکان بازگشت به صفحه قبلی در مرورگر با استفاده از دکمه بازگشت وجود ندارد.
  • محتوای بارگذاری شده توسط این فناوری در صفحات وب دارای سئوی ضعیفی است.

نتیجه

در این مقاله در پاسخ به اینکه فناوری AJAX چیست، چه کاربردهایی دارد، چه مزایا و معایبی دارد، مطالبی ارائه شد. AJAX با استفاده از فناوری های مختلف طراحی وب سایت، صفحات وب سایت را برای کاربر تعاملی و پویاتر می کند. AJAX نقش مهمی در تکامل فناوری های طراحی وب سایت ایفا می کند. این فناوری می تواند ایرادات و کاستی های وب سایت را کاهش دهد.

AJAX یک فناوری قابل توجه برای ارتباط سریع و فوری است. در موارد دیگر می تواند برای کاربر آزاردهنده باشد. علیرغم اینکه AJAX مفید و کاربردی است، معایب خاص آن اجرای این فناوری را تا حدودی پیچیده می کند. در صورت نیاز به استفاده از این فناوری در طراحی وب سایت خود می توانید اجرای پروژه AJAX خود را به کارشناسان شاغل در پونیشا بسپارید.

به این مقاله امتیاز دهید