
یکی از دغدغههای همیشگی مربیان، پژوهشگران و بهویژه دانشجویان نحوه دسترسی و یافتن مقالات معتبر پژوهشی است. از آنجایی که پژوهشگران و دانشجویان برای انجام اموری مانند ارائه تحقیق پژوهشی، مطالعه مقاله، نگارش و انتشار مقالات پژوهشی در کنفرانس ها یا مجلات بین المللی و محلی، انتخاب موضوع و نگارش پایان نامه، نگارش یا مطالعه مقالات ISI و غیره به یک مرجع رسمی و معتبر نیاز دارند. ، من دارم در این مقاله مرورگر Google Scholar را به عنوان یک مرورگر کامل، کارآمد و سریع به شما معرفی می کنیم که با استفاده از آن می توانید به سرعت به مرجع عظیمی از مقالات علمی، کتاب های معتبر و … دسترسی پیدا کنید.
Google Scholar چیست؟
راه های مختلفی برای یافتن مقالات مورد نیاز شما وجود دارد، یکی از این روش ها جستجو در اینترنت و مرورگر گوگل است. اما مشکل اینجاست که گوگل منبع دقیق و قابل اعتمادی برای یافتن مقالات معتبر نیست و به همین دلیل گوگل اسکالر ایجاد شد. Google Scholar که گاهی اوقات به اشتباه Google Scholar خوانده می شود، یکی از سریع ترین و ساده ترین راه ها برای جستجوی مقالات علمی است. مخترع اصلی Google Scholar فردی به نام Anuray Acharya است که از سال 2004 در تیم گوگل حضور داشته است، همان زمانی که Google Scholar ایجاد شد.

سرویس Google Scholar همانطور که از نامش پیداست بخشی از بزرگترین موتور جستجوی جهان یعنی گوگل است که به طور ویژه برای یافتن مقالات، کتاب ها و مجلات علمی و تخصصی توسعه یافته است. در موتور جستجوی این سرویس علاوه بر قابلیت دسته بندی اسناد علمی پژوهشی بر اساس موضوع، می توان آنها را بر اساس تاریخ انتشار، موسسه ناشر و موسسه و نام نویسنده نیز جستجو کرد. در همین حال، مرورگر گوگل از الگوریتم های پیچیده تری برای مرتب سازی نتایج جستجو استفاده می کند. سایر امکانات و خدمات Google نیز با سرویس Google Scholar هماهنگ شده است. به عنوان مثال، پس از ورود به حساب کاربری گوگل، می توانید مقالاتی را که می خواهید در زمان دیگری بخوانید، علامت گذاری کنید یا از سرویس اعلان گوگل برای دریافت عنوان مقالات جدید برای یک کلمه خاص در ایمیل خود استفاده کنید. به طور کلی، Google Scholar مقالات علمی را بر اساس نحوه جستجوی محققان، اساتید و دانشجویان برای آنها رتبه بندی می کند، مانند وزن علمی، محل انتشار مقالات، نویسنده مقاله و تعداد استناد به آن مقاله.
چگونه به Google Scholar بپیوندیم؟
برای پیوستن به Google Scholar کافی است وارد سایت Google Scholar شوید سپس روی گزینه My Profile در بالای صفحه کلیک کنید و اطلاعات خود را در صفحه جدیدی که برای شما باز می شود وارد کنید. پس از پر کردن اطلاعات، در پایان بر روی گزینه بعدی کلیک کنید. پیوندی در اینجا برای شما ایمیل می شود تا تأیید شود که آدرس ایمیل صحیح را وارد کرده اید. اکنون فقط ایمیل خود را وارد کرده و روی لینک ارسال شده کلیک کنید تا حساب شما فعال شود. شما به تازگی یک حساب Google Scholar برای خود ایجاد کرده اید.

نحوه جستجو در Google Scholar
همانطور که در متن بالا اشاره شد، Google Scholar مانند سایر مرورگرها یک موتور جستجو است و روش جستجو در آن تفاوت چندانی با گوگل ندارد. وقتی در scholar.googl.com تایپ می کنید، صفحه ای شبیه به صفحه جستجوی گوگل باز می شود. تنها کاری که باید انجام دهید این است که کلمه کلیدی مورد نیاز خود را مانند هنگام جستجو در سایر مرورگرها وارد کنید و سپس شروع به جستجو کنید.
برای دانلود مقالات گوگل اسکالر می توانید روی گزینه pdf که در مقابل هر مقاله قرار دارد کلیک کنید. هنگام جستجو، در اغلب موارد چکیده یا گاهی متن کامل مقالات در اختیار کاربران قرار می گیرد. اما دانلود کامل برخی از اسناد و مقالات دیگر نیاز به اشتراک شخصی یا سازمانی دارد.
ویژگی های Google Scholar
با توجه به کلمه کلیدی جستجوی شما، Google Scholar مطالب زیادی را پیدا کرده و در اختیار شما قرار می دهد. مشکلی که بین آنها وجود دارد این است که در پایان هر نتیجه دو عبارت مورد استناد و مقالات مرتبط نوشته می شود. داشتن این دو متن برای شما بسیار مفید خواهد بود.
وجود مورد استناد توسط نشان دهنده این است که مقاله مشخص شده توسط چندین مقاله دیگر مورد استناد قرار گرفته است. این شماره ممکن است نشان دهنده معتبر بودن یا عدم اعتبار این لینک و منبع برای مقاله مورد نظر شما باشد. یعنی هر چه عدد بعد از ذکر شده بیشتر باشد، منبع شما قابل اعتمادتر خواهد بود.
داشتن مقالات مرتبط، مقالات مرتبط با موضوع مورد جستجو را نیز نشان می دهد. این بخش به کاربران کمک می کند تا مقالات مرتبط بیشتری را مشاهده و استفاده کنند.
یکی دیگر از ویژگی های Google Scholar داشتن یک نمایه عمومی برای نویسندگان است. با ایجاد پروفایل عمومی از نویسنده، می توانید رزومه علمی و آموزشی و تمامی تحقیقات نویسنده را مشاهده کنید. اگر نام نویسنده مشابه نام نویسنده دیگری باشد، یافتن مقاله نویسنده در Google Scholar همچنان آسان است. Google Scholar دارای ویژگی های بسیار دیگری است که در زیر به برخی از مهم ترین آنها اشاره می کنیم:
- امکان افزودن مقالات مرتبط به مقاله شما
- در میان تمام منابع علمی موجود جستجو کنید
- امکان جستجو بر اساس سال انتشار
- امکان مشاهده مراجع، مقالات و جستجو بر اساس آنها
- امکان مشاهده و پیگیری نقل قول ها
- امکان ذخیره منابع بازیابی شده
- امکان جستجوی بسیار ساده و همچنین جستجوی پیشرفته
- امکان یافتن نسخه های مختلف مقاله در اینترنت
- امکان مشاهده مقالات مورد نظر به زبان فارسی و انگلیسی
نکات و ترفندهای مهم برای جستجو در Google Scholar

هر نرم افزار و مرورگر موجود نکات و ترفندهای خاص خود را دارد. در این قسمت سعی داریم شما را با نکات مهم و تعدادی از ترفندهای قابل استفاده در گوگل اسکالر به اختصار آشنا کنیم:
- Google Scholar به حروف کوچک و بزرگ حساس نیست.
- در گوگل اسکالر به جای جستجوی کل جمله، می توانید با کلمه کلیدی جستجو کنید و به نتیجه دلخواه برسید.
- برای دریافت مقالات و متون منتشر شده در یک سال خاص، می توانید سال مورد نظر را به عبارت جستجو اضافه کنید.
- کلمات کلیدی جستجو با تابع AND ترکیب می شوند.
- اگر قبل از کلمه کلیدی از علامت ~ استفاده کنید، جستجوی مترادف نیز انجام می شود.
- اگر از کاراکتر ” قبل و بعد از یک عبارت استفاده کنید، ارجاعی که شامل کل عبارت باشد نمایش داده می شود.
- اگر از عبارت OR بین کلمات کلیدی جستجو استفاده کنید، منابعی که حداقل یکی از کلمات را شامل می شود نمایش داده می شود.
- اگر قبل از عبارات جستجو از علامت – استفاده کنید، منابعی را نشان می دهد که عبارت مربوطه را ندارند.
- استفاده از علامت + قبل از عبارات جستجو، منابعی را به شما نشان می دهد که دقیقاً حاوی همان عبارت هستند.
- اگر عبارت intitle را تایپ کنید، به منابع نشان می دهد که عبارت جستجو در عنوان آن است.
- اگر عبارت allintext را تایپ کنید، منابعی را به ما نشان می دهد که شامل تمام عبارات جستجو در متن این سند است.
- اگر نویسنده ای نوشته شده باشد، منابع را با عبارت جستجو به نام نویسنده نشان می دهد.
- اگر عبارت را در متن تایپ کنید، منابعی را که عبارت جستجو شده در متن این سند پیدا شده است نشان می دهد.
- اگر allintitle را تایپ کنید، منابعی را نشان می دهد که تمام عبارات جستجو را در عنوان خود دارند.
محدودیت های Google Scholar
Google Scholar هیچ محتوای متنی را به طور کامل در دسترس کاربران قرار نمی دهد، اما اسناد و منابع موجود را به عنوان محتوای باز یا به طور کلی رایگان منتشر می کند. امروزه اکثر محققان و محققان پروفایل های Google Scholar را بهترین در نوع خود می دانند. البته ما نیز تا حدودی با این نظر موافقیم، اما باید بدانیم که Google Scholar تا حدودی ناقص است و ایرادات کلیدی دارد. به عنوان مثال، نمایه های Google Scholar قطعی نیستند. یعنی با توجه به سابقه گوگل در کشتن محصولاتی مانند Google Reader، احتمال بیرون انداختن Google Scholar دور از ذهن نیست و این موضوع برای افرادی که وابستگی شدیدی به پروفایل Google Scholar خود دارند خطرناک است.
نمایه Google Scholar داده های نادرست دارد. به عبارت دیگر، Google Scholar نمیتواند اطلاعات ارائه شده توسط مخازن سازمانی را در قالب مورد قبول جهانی جمعآوری کند. همچنین پروفایل Google Scholar به کاربران خود اجازه بهبود و ارتقاء نرم افزار را نمی دهد. فقدان API توسط Google Scholar به این معنی است که هیچ کس نمی تواند به ابزار ارزش افزوده یا بهبود بخشد.
فارسی را در گوگل اسکالر جستجو کنید
اگرچه نسخه فارسی Google Scholar در دسترس کاربران است، اما متاسفانه امکان جستجوی فارسی به سختی وجود دارد. برای جستجوی گوگل اسکالر به زبان فارسی کلمه کلیدی فارسی را در کادر جستجو وارد کنید و سپس روی جستجو کلیک کنید. با این کار مقالات فارسی مرتبط با کلمه کلیدی مورد نظر شما نمایش داده می شود. اگر قصد دارید مقالات خود را در مجلات معتبر بین المللی به چاپ برسانید، جدا از اینکه مقاله شما باید از نظر پژوهشی و علمی قوی باشد، باید به زبان انگلیسی و از نظر گرامری صحیح باشد. اگر در زبان ضعف دارید می توانید برای ترجمه تخصصی متون و مقالات خود از مترجم کمک بگیرید و اگر در نوشتن و تایپ مشکل دارید می توانید از قسمت سفارش مجموعه و کمک گرفتن از فریلنسرها در این فیلد برای تایپ مقالات و متون شما و همچنین برای نوشتن مقاله.
ممکن است علاقه مند باشید که Google Scholar خود را به فارسی تغییر دهید. برای این کار باید موارد زیر را انجام دهید.
ابتدا وارد سایت Google Scholar شوید. در بالای صفحه در سمت چپ می توانید یک کاراکتر چند خطی را ببینید. روی آن کلیک کنید و سپس وارد تنظیمات شوید. از پنل سمت چپ گزینه Languages را انتخاب کرده و از قسمت Google text زبان فارسی را انتخاب کرده و در انتها گزینه save را بزنید. اکنون شما به راحتی توانسته اید زبان گوگل اسکالر را به فارسی تغییر دهید.

نتیجه
اگر به دنبال تحقیقات جدید و آثار علمی در موضوعات و زمینه های خاص هستید، Google Scholar می تواند انتخاب خوبی برای جستجوهای شما باشد. با استفاده از Google Scholar می توانید با یک جستجوی ساده و راحت تمامی مقالات مرتبط با کلمه کلیدی مورد نظر خود را بیابید و آخرین مقاله را با توجه به ارجاعات داده شده به مقالات بیابید و بخوانید.